Prof. Dr. İbrahim Öztek’ten Üçüncü Patoloji Kitabı Prof. Dr. İbrahim Öztek’ten Üçüncü Patoloji Kitabı
Antalya’nın Finike Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ramazan Gürkan, 40 yaşından sonra erkeklerde prostat bezi büyümesi yaşandığını belirtti. Bu yaşlardan sonra belirli aralıklarla prostat kontrolü yaptırılması gerektiğini belirten Gürkan, özellikle prostatın iç kısmının büyüdüğünü dile getirerek, “Normalde bir kestane büyüklüğünde olan prostat bezi bir elma, hatta bir portakal büyüklüğüne kadar erişebilir.” dedi.

Bu kanser çeşidinin 50 yaş üzerindeki erkeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu ifade eden Gürkan, elde edilen verilere göre 60 yaşındaki erkeklerin yüzde 50’sinde bu hastalığa rastlandığını kaydetti. 80 ve üstü yaşlardaki erkeklerin ise yüzde 90’ında iyi huylu prostat büyümesinin görüldüğünü anımsattı.

Prostat kanserinin en önemli özelliğinden birisinin de genelde hiç belirti vermeden ilerlediğini dile getiren ürolog, belirti göstermesi durumunda ise şu rahatsızlıkları sıraladı: “Gündüz sık idrara gitme, gece idrara kalkma, acil işeme isteğine yol açan sıkışma hissi, tuvalete yetişemeden idrar kaçırma, idrara başlamada güçlük, idrar akımında zayıflama ve incelme, damla damla veya kesik kesik idrar yapma, idrar yaptıktan sonra mesanede idrar kalıyor hissi ve ileri dönemlerde hiç idrar yapamama.”

Prostat kanserinin diğer kanser çeşitlerine göre erken teşhis edilmesi durumunda tedavisinin mümkün olduğunu vurgulayan Ramazan Gürkan, kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci olarak prostatın geldiğini söyledi. Gürkan, “Prostat kanseri yılda 220 bin kişinin ölmesine yol açmaktadır.” dedi.

Editör: TE Bilisim