Hepimiz zaman zaman yaşamımız içinde zorlu olaylarla karşılaşabilir, karşılaştığımız bu olaylar karşında kendimizi güçsüz, yetersiz, önemsiz, değersiz, başarısız olarak değerlendirip, bu değerlendirmelerimize bağlı olarak kendimizi üzüntülü, sinirli, mutsuz, endişeli, kaygılı, gergin hissedebiliriz. Bu değerlendirmelerimiz ve hislerimiz bazen yaşam içerisinde daha eylemsiz olmamıza, zorluklardan kaçınmamıza veya zorlukları duygusal ve dürtüsel(anlık kararlar almak, saldırgan davranışlar, vb.) olarak çözme girişiminde bulunmamıza neden olabilir. Bu gibi durumlarda kendimize tarafsız bir şekilde dışarıdan bakan, yargılamayan, bizi olduğumuz gibi kabul eden, kendimizi analiz etmemiz ve zorlukların üstesinden gelmemizde bize yeni bakış açıları sağlayacak bir rehbere ihtiyaç duyabiliriz. Bu rehber zaman zaman yakın bir arkadaşımız, eşimiz, akrabamız olabilir. Ancak yakın ilişkilerde olduğumuz bu kişilerin yaptığı değerlendirmeler her zaman karşılaştığımız zorluğu çözmemizde yardımcı olmayabilir. Yaşadığımız zorluklar kısır bir döngü haline gelmiş sorun yumağına dönüşebilir.

Bu gibi durumlarda hepimizin profesyonel bir psikolojik desteğe ihtiyacı olabilir. Bu destek psikoterapi alanında eğitim almış ve bu eğitimini belgeleyen kişiler tarafından yapılır. Psikoterapi sürecinde kişinin karşı karşıya olduğu sorun, bu soruna bakış açısı, bu sorunu çözme girişimleri, bu sorundan dolayı yaşamında yaşadığı değişimler ve sorunun çözümüne yönelik alternatif bakış açıları ele alınır. Bu anlık problemin çözümünün yanı sıra kişinin kendisi ile yapılan görüşmeler ve yapılan psikolojik değerlendirmeler sonucunda elde edilen kişilik özellikleri temel alınarak kişinin kendisini keşfetmesi, kendisine yönelik farkındalığını artırması, güçlü ve güçsüz yanlarını fark etmesi, yaşam içerisinde karşılaştığı sorunlara karşı dayanıklılığını artırmaya yönelik çalışılır. Kişinin içinde bulunduğu durum psikiyatrik bir yardımı gerektiriyorsa birey bir psikiyatriste yönlendirilir. Eğer Psikiyatrist uygun görürüse ilaç tedavisine başlar. İlaç tedavisi ile psikoterapi birlikte yürütülebilir. Bazı durumlarda kişinin psikiyatrik durumu önce ilaçla toparlanır, psikoterapiye uygun olduğu zaman psikoterapiye başlanır.

Psikoterapilerde gizlilik ilkesi esastır. Psikoterapi süreci boyunca görüşülen bütün bilgiler terapist ile terapi alan birey arasında kalır. Kişi istemediği sürece bu bilgiler kimseyle paylaşılmaz.

Psikoterapinin Kullanıldığı Alanlar:

Panik Atak

Sınav Kaygısı

Depresyon

Sosyal Fobi

Anksiyete

Yas Süreci

Travma Sonrası Stress Bozukluğu

Özgüven Problemi

Cinsel İşlev Bozuklukları

Akademik Sorunlar

Öfke Kontrolü

Tükenmişlik Sendromu

Bakır tencereler gitti Alzhaimer geldi Bakır tencereler gitti Alzhaimer geldi

Aile İçi Çatışmalar

İlişki Problemleri

İş yaşamı problemleri gibi yaşam içinde karşılaştığımız zorluklarla baş etmemizde psikoterapiden yardım alabiliriz.

Kaynak: http://www.kamilertekin.com


Editör: TE Bilisim