Bugünlerde sağlıklı yaşam felsefesi ile popülerlik kazanan kilo verme ve ideal kiloya ulaşma yaklaşımı çoğu zaman doğru bilimsel pratiklerden uzak şekilde gerçekleştiriliyor. Spor salonlarında, evde, iş yerlerinde, parklarda bu doğrultuda yapılan fiziksel aktivitelerin birçoğu bilimsel olarak hatalar, sağlık açısından büyük riskler içeriyor. 

 

Yağ nedir? Vücudumuzda neden yağ depolanır? 

İnsan da tüm canlılar gibi yaşamak için enerji kaynaklarına ihtiyaç duyar. Kasların hareket etmesi için gerekli olan enerji gereksinimi üç temel besin kaynağı aracılığıyla oluşturulur. Bunlar arasında kullanım sırasında ikinci basamakta bulunan yağlar aynı zamanda bir depo besin kaynağıdır. Yani vücudunuz yağ depolarını aldığınız fazla kalorileri, normal metabolizma gereksiniminizden artanlar ile inşa eder. 

Bir hastanın haykırışı ve sağlık sistemimiz! Bir hastanın haykırışı ve sağlık sistemimiz!

 

Yağ yakmak için kaç saat koşulmalı? 

Sağlıklı yaşam dünyasının en bilindik ve bilimsellikten en uzak yaklaşımı yağ yakımının belirli dakikalardan sonra gerçekleştiği ve öncesinde mümkün olamayacağıdır. Halbukibu teoremi 1910 yılında Lauri Pikhala öne sürdüğü HITT adı verdiği bir egzersiz disiplinin sonuçları ile çürütmüştür. Yine Tokyo Enstitüsü’nden Tabata adını verdiği 4 dakikalık egzersiz programı ile uzun soluklu birçok antrenman programlarının üzerinde bir yağ yakımı sağlamıştır. 

 

Yağ yakmak için ne yapılmalı? 

Yağ yakmak için yapılması gereken ilk şey şüphesiz doğru ve size özgü bir egzersiz programı oluşturulmasıdır. Bunun yanı sıra yağların vücudumuzun için önemi ve kullanım mantığının iyi anlaşılması gerekmektedir. 

Yağ yakımı için kuvvet antrenmanları tercih edilebileceği gibi daha spesifik olarak aerobik egzersizler de tercih edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir tablo ortaya çıkmaktadır. Yağ yakmak için nabızın yükselmesi ve vücudun enerji açığını fark etmesi gerekmektedir. İlk tüketilen besinlerden olan karbonhidrat stokları yağ depoları ile eşlenik harcanır. Yani siz egzersize başladığınızda yağ yakımı da artış gösteren bir şekilde başlamıştır. 

 

Yağ yakmak için saatlerce antrenman yapıyorum, yeterli mi? 

Bu sorunun çok net bir cevabı var. Hayır. Çünkü saatlerce yaptığınız antrenmanın verim açısından yetersizliği ve sağlık açısından taşıdığı riskler yadsınamaz. Bugün aerobik egzersiz statüsünde yağ yakmayı mümkün kılan egzersizlerin birçoğu 30 dakika süresince uygulanmalıdır. Koşu bantlarında bir saati geçen koşular yapan insanlar farkında olmadan kalbine kontrolsüz bir yüklenme gerçekleştiriyor olabilir. Çünkü aerobik egzersizler, diğer egzersizlerden daha çok kalp performansına ve kalple diğer vücut yapılarının bileşik uyumuna odaklıdır. Haliyle bilimsel kurallardan uzak aerobik egzersizler kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.

 

‘’Herkes aynı egzersizlerle yağ yakabilir mi?’’ Sorusuna cevap veren Türkiye Fizyoterapistler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fizyoterapist Furkan Aksungur

Bu şüphesiz egzersizin kişiye özgülüğünün dışında bir yaklaşımdır. Doğru bir egzersiz modellemesi kişinin cinsiyetini, fiziksel aktivite düzeyini, yaşını, daha öncesinde geçirdiği sağlık problemlerini değerlendirdikten sonra mümkün olacaktır. Oysa ki, bu konuda insanlar genelde bir uzmana danışmak yerine internet üzerinden edindiği deneyimler doğrultusunda egzersiz programı oluşturmaktadır. Bu teknik olarak hatalı bir yaklaşımdır. 

 

Doğru bir egzersiz modellemesi ve verimlilik açısından yüksek bir antrenman programı için kişinin fizyoterapistedanışması hem zaman kaybını önlemede hem de sağlığın korunarak kilo verilmesi konusunda büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Editör: TE Bilisim