Kansere çare buldular! İlk 2 dozda büyük başarı 7 yılda 10 bin kişiye umut olacak Kansere çare buldular! İlk 2 dozda büyük başarı 7 yılda 10 bin kişiye umut olacak
 Şehir Hastaneleriyle ilgili son çarpıcı yazı, Sözcü Gazetesinden Murat Muratoğlu'na ait... Muratoğluyazısında Devlet Hastanelerinin Şehir Hastanelerine devredileceğini ve şehir hastanelerinin de 49 yıllığına özel sektöre verileceğini dile getirdi.

Murat Muratoğlu'nun yazısı şöyle:

Devlet hastaneleri, adı üstünde, devlet tarafından işletilen, giderleri Sağlık Bakanlığı bütçesinden karşılanan zorunlu sosyal kurumlardı. Şimdi Şehir hastaneleri geldi!

Devlet arazisi üzerine özel şirketlerin, hasta garantisi karşılığı inşa ettiği özel hastaneler… Hasta sayısı garantili hastane mi olur? Yaptılar oldu!

İnsanlar ister hastalansın, isterse sağlıklı yaşasın işleten parasını alacak. İnsanlar hastalanmazsa mikrop mu yayacak da doluluk garantisi tutacak? Muamma!

Güzel kardeşim işletme açarken, şirket işletirken hani kâr-zarar ortaktı? Bu denklemde zarar etme şansı yok ki!

Mevcut bütün hastanelerde doluluk oranı bile yüzde 64 iken, özel şehir hastanelerine yüzde 70 doluluk garantisi verildi. İyi de bunları özel şirketler yapıyor. Parayı onlar kazanıyor. Özel hastanelerin günahı ne?

* * *


Eğer ihaleyi alan özel sektör şirketi belirli gelire ulaşamıyorsa, devlet farkı ödemeyi taahhüt ediyor. Öyle böyle de değil… Yine 25-30 yıllığına bizim vergilerimizle, bizim paramızla!

Bugün sistem iyice rant dağıtım organizasyonuna dönüştü. Devlet hem finansmana, hem proje riskine kefil oluyor. Yüklenici risksiz! Olur mu böyle bir şey?

* * *


Oysa bugün devlet aynı projeleri kendi yapabilecek finansman imkânına sahip… Neden yapmıyor?

Görünüşte bütçe zorlanmıyor, kamu borç stoku artmıyor. Aslında verdiğimiz milyar dolarlık garantiler, milyar dolarlık borçlar anlamına geliyor… Ancak borç, borç olarak görünmüyor. Sırf bu sebeple kazık yiyoruz.

* * *


Az değil 30 milyar dolar işletme parası ödenecek! Uçan hastane yaparsın o paraya! Rakamlar hastaneleri yapan şirketlerin aldıkları kiralarla parayı 4-5 yılda çıkarabildiğini gösteriyor.

Bırakın kiraları, hastane etrafında yapılacak her türlü işletme kârı da şirketlerin hanesine gelir olarak yazılıyor.

Hastane şirketleri, kira dışında; röntgen, laboratuvar, güvenlik, temizlik ve yemekhane hizmetlerinden de para kazanacak. Bitmedi! Hastane çevresinde otopark, lokanta, büfe gibi ticari alanları da işleterek kâr elde edecek. Yapım işini gerçekleştirecek firma lehine bedelsiz, bağımsız ve sürekli üst tesis kurma hakkı çeyrek yüzyıl boyunca saklı…

* * *


Devlet şirkete, sözleşme süresini 49 yıla kadar uzatılmasına imkân sağlıyor. Böylece firmayı iyice kendine bağlıyor. Bildiğin “havuz” kuruyor! Hastane şirketlerinin gelirlerinin; KDV, damga vergisi ve harçlardan muaf tutulması sözleşmelerle garanti ediliyor.

* * *


Kurulan şehir hastanesinin çevresindeki Devlet hastaneleri kapatılıyor ve kadroları şehir hastanesine devrediliyor. İster beğensin isterse beğenmesin kadro geçişe mecbur kılınıyor.

Suyundan da koy, menüde başka ne var derseniz, bilemiyoruz! Şehir hastaneleri, İhale Kanunu'na tabi değil! Bu tür konular “ticari sır” gerekçesiyle açıklanmıyor. Bize de hasta olup para kazandırmak kalıyor!

Murat Muratoğlu / Sözcü




Editör: TE Bilisim