Ramazan ayı girerken toplumda en çok cevap arayan soru: Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

İnsülin direnci olan ve ilaç kullanan şeker hastaları bu konuyu mutlaka doktoru ile görüşmelidir. Kullandığı ilaçlar, organlarının durumu ayrıntılı değerlendirilmelidir. Risk hesaplaması doktor tarafından yapılmalıdır.

İnsülin direnci olan veya sadece metformin kullanan  hastalar oruç tutabilir ama yine de doktor kontrolünden geçmek kaydıyla... Mutlaka 3 aylık ortalama şeker değeri (HbA1C) normale yakın olması ve böbrek fonksiyonlarında sıkıntı olmaması şartıyla oruç tutabilirler. Günde iki doz metformin alan hastalar sahurda dozu yarıma indirseler iyi olur. Ayrıca en az 2-2,5 litre su tüketmek gerekir. İftar ile sahur arasına  3. öğün eklenmelidir. Aslında insülin direnci ve hafif şeker hastalığı olanlar ramazan ayına hazırlık yapmak zorundadırlar. Vücut sıvısını ve HA1C değerlerini  normale getirip oruç tutmak daha uygundur. Doktorun oruç tutmasına izin verdiği şeker hastaları mutlaka iftardan bir saat sonra 30-60 dakika yürüyüş yapmaları ve İftarda tatlı ve şerbetli içeceklerden uzak durmaları gerekir.

İnsülin ve diğer ilaçları özellikle sülfanil üre grubu ilaçları kullanan hastalar oruç tutamaz. Bu ilaçlar ara öğünlere göre tasarlanmış ilaçlardır.

Kalp ameliyatları “Küçük Kesi Yöntemi” ile kâbus olmaktan çıkıyor Kalp ameliyatları “Küçük Kesi Yöntemi” ile kâbus olmaktan çıkıyor

Yeni nesil şeker ilaçlarıyla ve günde tek doz insülinle oruç tutulabileceğine dair ABD'de de araştırmalar sürmektedir ama sonuçta kararı mutlaka Sizi takip eden doktorunuzla verin. Doktorunuzdan habersiz kendi kafanıza göre oruç tutmayın. Daha sonra göz, böbrek ve kalp gibi uç organ hasarlarına neden olursunuz ve bunların geriye dönüşü olmaz.

(Kaynak: Haber3Hilal)

Editör: TE Bilisim