Sağlıkta şiddet nedir? Sağlıkta şiddet nedir?
Sigaranın mesane kanserinin yayılmasının en büyük müsebbibi olduğu bildirildi.

Kayseri Özel Modern Dünya Hastanesi Üroloji Polikliniği uzmanlarından Opr. Dr. Turgay Kara, mesane kanserinin genellikle 50-70 yaş arasında erkeklerde daha çok görüldüğünü açıkladı.

“Kanser kelimesinin herkesi korkutan bir kelime” olduğunun altını çizen Dr. Kara, “Ancak özellikle mesane kanseri bu kadar korkutucu olmamalıdır. Çünkü erken tanı ve tedavide genellikle tam olarak iyileşme söz
konusudur. Amerika da her yıl yaklaşık kırk bin yeni mesane kanseri olayı teşhis edilir ve 15 binden fazla ölümün nedeni bu hastalıktır. Genellikle 50-70 yaş arasında sık görülür ve erkeklerde kadınlardan 3 kat daha fazladır. Erkeklerde prostat, akciğer ve kalın barsak kanserlerinden sonra dördüncü sıklıkta görülen kanserdir. Erkeklerde kanser vakalarının yaklaşık olarak yüzde 7'sini oluşturur. Kadınlarda en sık görülen dokuzuncu kanserdir ve tüm kanser vakalarının yüzde 2.5'ini oluşturur. Mesane kanseri kırk yaşın altındakilerde nadiren görülür.” dedi.

Dr. Kara, mesanenin (idrar torbası) idrarın birikmesi ve boşalmasını sağlayan organ olduğunu ifade ederek, “Mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına da mesane kanseri denir. Eğer bu hücre çoğalması yalnızca mesanenin yüzeysel katmanı ile sınırlıysa buna yüzeysel mesane kanseri denir. Eğer hücre çoğalması derinleşip kas ve yağ tabakasına da geçerse buna derin (invaziv) mesane kanseri denir.” diye konuştu.

Mesane kanserinin birçok nedeni olduğunu aktaran Dr. Kara, bunları şöyle sıraladı: “Çoğu kanserde olduğu gibi mesane kanserinin nedeni kesin olarak bilinememekte olup ancak bazı nedenleri bilinmektedir. Bu nedenler arasında, sigara içme yoluyla edinilen ve idrar ile vücuttan atılan tütün mamulleri katranları. Anilin boyalar, beta-naftilamin ve benzidin gibi belli başlı kimyasallar. Lastik üretiminde karşılaşılan bazı kimyasallar. Penasetin ve siklofosfamid gibi ilaçlar. Uzun süreli mesane iltihaplanması. Afrika kökenli bir parazit hastalığı olan şiştozomiyaz."

Tekrarlayan idrar yolu hastalıklarında, uzun süre sonda kullanmak zorunda olanlarda mesane kanseri riskinin arttığını anlatan Kara şunları söyledi: "Bilinen nedenler arasında en önemlileri sigara içen kimselerde idrar yoluyla atılan alfa ve beta naftilamin maddeleridir. Aşırı sigara kullanımının erkeklerde vakaların yarısında kadınlarda ise vakaların üçte birinde neden faktörü olduğuna inanılmaktadır.”


Dr. Kara, mesane kanserinin belirtilerini ise şöyle anlattı: "İdrarda ağrı olmaksızın kan gelmesi (hematuri), sık sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken yanma hissi ve idrarı tam boşaltamama hissi ile kendisini göstermesi. Bu belirtiler genellikle çok ciddi olmayan idrar yolları enfeksiyonu gibi diğer durumların göstergesidir. Ancak özellikle yaşlı insanlarda ilk kez meydana geldiğinde ciddiye alınmaları ve araştırılması gerekir. Bazen ağrının nedeni tümördeki kanama nedeniyle kan pıhtılarının idrar yapmayı zorlaştırmasıdır. İlerlemiş mesane kanseri bulunan kişiler tümörün bölgesel veya daha uzak bölgelere yayılmasından kaynaklanan semptomlar taşıyabilirler. Sırtın alt tarafında ağrı, idrar borularının (idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan borular) tıkanması veya ikincil kanserden kaynaklanan kemik ağrısı görülebilir. Nadiren de olsa mesane bölgesinde hissedilebilecek bir kitle olabilir."

Editör: TE Bilisim