Kişinin algıladığı herhangi bir tehdit ile başa çıkamaması nedeniyle oluşan ve günlük hayatını olumsuz etkileyen gerilimli süreç, "stres" olarak tanımlanıyor. Fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal hayatı etkileyen stres, pandemi dönemiyle birlikte en çok konuşulan kavramlar sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Generali Sigorta, stres yönetimini kolaylaştıracak ve stresin etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olacak önerileri kamuoyuyla paylaştı.


Zararlarının bilincinde olun

Stres; kaslarda gerginlik sebebiyle baş boyun ve sırt ağrılarına, mide rahatsızlıklarına, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, asosyallik, işkoliklik, aşırı veya kötü beslenme gibi birçok fiziksel ve ruhsal soruna neden olmaktadır. Öncelikle stresin hayatınızda neden olduğu tüm olumsuzlukların bilincinde olun. Çünkü hayatı kontrol altında tutmak için basit bir farkındalık, stresi yönetiminin en temel noktasıdır.


Stres kaynaklarını tanımlayın


Stres yönetimi, gün içinde strese neden olan nedenleri tanımlamakla başlar. İş ve özel hayatta strese neden olan tüm dinamikleri gözden geçirin. Örneğin, trafik sıkışıklığı strese neden oluyorsa araç kullanmak yerine toplu taşıma araçlarını tercih edin. Ya da mevcut işiniz dolayısıyla stres ve baskı hissediyorsanız farklı bir iş bulmaya odaklanın.


Bakış açınızı da değiştirin


Stres zannedildiği gibi sadece dış faktörlerden değil, içsel algılardan da kaynaklanmaktadır. Stresle mücadele ederken veya yönetirken, hayata bakış açışınızın değişmesi de önemli bir faktördür. Hayata olan bakış açınızdaki değişimler, mevcut stresin daha kolay yönetilmesini ve üstesinden gelinmesini sağlayacaktır.


Kendinize zaman ayırmayı hayatınızın merkezine koyun


Her gün mutlaka dinlenmek için kendinize zaman ayırın. "Kendime zaman ayıramıyorum çünkü..." cümlesini kurmaktan vazgeçin. Kendinize zaman ayırmanın; hem kendi fiziksel ve ruhsal sağlığınızı hem çevrenizdekilerle olan ilişkilerinizi hem de sorumluluklarınızı daha kolay ve sağlıklı yönetmeniz için en temel kriterlerden biri olduğunu hayatınızın merkezine koyun. Kendinize rahatlamak ve sevdiğiniz şeyleri yapmak için zaman verin.


Günlük hayatta ve işte gerektiğinde "hayır" deyin


Her şeye "evet" diyemezsiniz. İş ve özel hayatta başkalarının beklenti ve taleplerini her zaman karşılayamazsınız. Bu nedenle gerektiğinde "hayır" demeyi öğrenin. Ayrıca mümkün olduğunca pozitif insanlarla iletişim kurun. Bu insanlarla birlikte yapabileceğiniz ve kendinizi iyi hissedeceğiniz aktiviteleri günlük hayatınıza dahil edin.


Kendinize yüklenmekten vazgeçin


Nesnel, gerçekçi ve esnek olmaya çalışın. İnsan olduğunuzun, her an %100 oranında performans sergileyemeyeceğinizin bilincinde olun. Hiç kimsenin kusursuz olmadığının, herkesin hatalar yaptığının ve gün içinde benzeri sorunlar yaşadığının farkındalığıyla hareket edin.


Beslenmenizi göz ardı etmeyin


Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanın. Uykunun önemli bir stres yönetim aracı olduğunu unutmayın. Ayrıca aşırıya kaçmadan beslenmeye özen gösterin. Her gün mümkünse meyve ve sebze yiyin. Doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük gıdaları tercih edin. Şeker, tuz, alkol ve kafein tüketim miktarını sınırlayın.

Prof. Dr. İbrahim Öztek’ten Üçüncü Patoloji Kitabı Prof. Dr. İbrahim Öztek’ten Üçüncü Patoloji Kitabı


Uzmanından yardım isteyin


Tüm bu önerilere rağmen stresle başa çıkamıyorsanız, iş ve özel hayatınızda stresin olumsuz etkilerini ağır şekilde görüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım isteyin.

 

Editör: TE Bilisim