Tokat Aile hekimleri derneği olarak bizler bütün sağlık çalışanları gibi giderek sistematikleşen şiddete maruz kalmak, ötekileştirilmek ve yok sayılmayı görevimizin önemi ve bize yüklenmiş sorumluluklar nedeniyle içimize sindiremediğimizden, bu basın açıklamasını yapmak zorunda kalmış bulunmaktayız.

Bildiğiniz üzere ülkemiz tüm dünyayı kasıp kavuran covid-19 salgınıyla Mart ayından beri mücadele etmektedir ve bu mücadelenin baş aktörleri de biz sağlık çalışanlarıyız. Bizler ülkemiz ve dünyanın dört bir yanında ki meslektaşlarımız gibi Tokat aile hekimleri olarak üzerimize düşen her görevi yapmaya hazır olduğumuzu ve vatandaşlarımızın sağlığının her şeyden daha önemli olduğunu öncelikli olarak belirtmek istiyoruz. 

Aile hekimleri olarak bizler bu süreçte asli görevlerimiz olan koruyucu sağlık hizmetleri, bebek çocuk aşıları, gebe izlem ve aşıları, kanser taramaları, kronik hastalıkların takibi mobil sağlık hizmetleri, 15-49 yaş kadın izlemleri, okul çağı görme tarama işlemleri ve bunların yanında rutin poliklinik hizmeti görevlerimize ek olarak son dönemde ayrıca filyasyon çalışmasını yerine getirmekteyiz. Bundan önceki dönemde toplum sağlığı merkezleri tarafından yapılan okul çağı-ergen izlemleri ve okul aşıları, pandemi döneminde aile hekimlerine devredilmiş, pandemi öncesi süreçte de yaptığımız yetişkin ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın bağışıklama hizmeti, pandemi döneminde talebin daha da artmasından ötürü aile sağlığı merkezlerimizde 65 yaş üstü ve kronik hastalarımızın yoğunluğunun artmasına sebebiyet vermiştir. Bununla beraber Covid hasta ve temaslıların günlük aranarak filyasyon takibi bu süreçte yaptığımız işlere eklenmiş bulunmaktadır. Zaten yoğun olan iş yükümüze eklenen bu yeni görevleri içinden geçtiğimiz zor dönem düşünüldüğünde şikâyet etmek için değil içinde bulunduğumuz durumu daha yakından anlatabilmek için vurguluyoruz. 

Belirtmek isteriz ki ilimiz bu konuda en yüksek filyasyon yüzdesine sahip iller arasındadır. Sizlerde takdir edersiniz ki müdürlüğümüzün değerli filyasyon ekibi ve aile hekimleri olarak bizler işimizi layıkıyla yerine getirmekteyiz. 

Öte yandan hastalarımızın hastanelere başvuru oranının azalması ve MHRS sisteminden randevu almalarında sıkıntı yaşamalarından ötürü ASM’lerimizde poliklinik sayılarımız artarak devam etmektedir. Her geçen gün büyüyen sorumluluklarımızı canla başla bugüne kadar yaptık, yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. 

Pandemi sürecinde saha çalışanları olarak bizler müdürlüğümüze gerekli bilgileri vermeye, eksik olan ya da hatalı bulduğumuz uygulamaları düzeltmeye, birlik ve beraberlik içerisinde tek vücut olarak pandemi ile savaş vermek için çalıştık. İhtiyacımız olan ve yapılması gereken hususları her defasında yetkili mercilere dile getirdik. Fakat üzülerek belirtmek istiyoruz ki bizlere bu konuda hiçbir zaman geri dönüş olmadığı gibi önerilerimiz de hiçbir zaman dikkate alınmadı. 

Covid testi yaptıran vatandaşlarımızın özellikle uzak durması gereken Aile Sağlığı Merkezlerine test sonuçlarını öğrenmeye yollanması ise sadece angarya bir görev değil aynı zamanda toplum sağlığını açıkça tehlikeye atmaktan farksızdır. Aile Sağlığı Merkezleri bebeklerin, gençlerin ve yaşlıların rutin işlemleri için sıkça geldiği ve olası bir bulaşık riskinden özellikle uzak tutulması gereken gerçekten korunmasız yerlerdir. 

Defaatle müdürlüğümüz konu hakkında bilgilendirilmesine rağmen bulaşı azaltmada ki bu çözümü basit olan uygulamaya dahi çözüm bulunamamış, bunun sonucunda hem vatandaşlarımız hem de biz 1. Basamak sağlık çalışanları risk altında bırakılmıştır. 

Yine üzülerek söylüyoruz ki bu pandemi sürecinde müdürlüğümüz bizlerin yanında olmak yerine her fırsatta denetimlerini artırmış ve 1. Basamak sağlık çalışanlarının açığını yakalama derdine düşmüştür. Adeta pandemi ile savaşmayıp 1.basamakla sağlık hizmetleri bezdirilmeye çalışılmıştır. 

Yine bir diğer husus ise Devletimiz pandemi sürecinde kişisel koruyucu ekipmanlar temin etmiş ve il sağlık müdürlükleri vasıtası ile sağlık çalışanlarına ulaştırmayı hedeflemiştir. 

Tokat 1.basamak sağlık çalışanları malzemeler Bakanlığımızca sağlanmasına rağmen bu malzemelerden mahrum bırakılmıştır. Sağlık bakanımız bazı taşra teşkilatlarında ki bu duruma dur demiş ve telefon numarası vererek malzeme sağlamaya çalışmıştır. Tokat 1. Basamak sağlık çalışanları olarak bizler devletimizin bize tesis ettiği bu koruyucu ekipmanları bu numarayı arayarak temin etmek zorunda bırakıldık ve yine de devletimizin bize tahsis ettiği bu ekipmanları eksik bir şekilde teslim aldık. 

Güneşten korunmak isterken kanser olmayın Güneşten korunmak isterken kanser olmayın

Pandemiye karşı verilen mücadelede yapılan bir diğer hata da Tokat Devlet Hastanesinde pandemi ile mücadele etmeye yetecek kadar hekim mevcudu var iken, Aile Hekimlerinin Pandemi Polikliniklerinde görevlendirilmesidir. Eylül ayı itibari ile Aile hekimlerine Tokat Devlet hastanesinde hekim eksiği olduğu iddiası ile covid sürüntü testi alma nöbeti verilmiş lakin 1. Basamağa bulaşı engellemek adına hiçbir önlem alınmadan ve devletimizin çıkardığı 2016/16 sayılı sağlık bakanlığı genelgesi göz ardı edilerek usul ve esaslar hiçe sayılarak nöbet yazılmıştır. Bugün bir aile hekimi gündüz mesaisinde aile hekimliğindeki hastalara bakmakta, akşam mesaisinde ise Pandemi Polikliniğinde nöbet tutmaktadır. Gece gündüz çalıştırılarak yıpratılan hekimin verimliliğini düşünmek zor değil.

Bizler devletimizin ve milletimizin her daim yanında olan Türk hekimleriyiz. Devletimizin ve milletimizin geçmişte olduğu gibi bugün de hizmetkârıyız. Bu pandemi sürecinde bütün görevlerini yapan aile hekimlerini takdir etmek yerine bizleri yermeye ve işten kaçan kişiler olarak göstermeye kimsenin hakkı olmadığını düşünmekteyiz. 1. Basamağı ötekileştirerek yok sayarak pandeminin önüne geçilebileceğini düşünmek bilime aykırıdır. Devletimizin kanunları ve uyguladığı pandemi politikası ile bu işin çözüleceği kanaatindeyiz. 

Bizler bu süreçte ilimize özgü durumları, yaşadıklarımızı dile getirmeye çalıştık. Takdir Yüce milletimizindir… 

Saygılarımızla!

Editör: TE Bilisim