Kalp ameliyatları “Küçük Kesi Yöntemi” ile kâbus olmaktan çıkıyor Kalp ameliyatları “Küçük Kesi Yöntemi” ile kâbus olmaktan çıkıyor
Uzman Psikolog Danışman Hakan Metan, çocukların kıskanarak kıskanmamayı, kavga ederek de kavga etmemeyi öğrenebileceklerini söyledi.

        Sakarya Işık Eğitim Kurumları’nın geleneksel hale getirdiği ana baba okulunun bu ayki konuğu Uzman Psikolog Hakan Metan oldu. Metan, bazı çocukların kardeşlerini ve arkadaşlarını kıskanabileceğini belirterek, "Anne ve babalar bu sorunu çözemezler. Bırakın onlar kıskanarak kıskanmamayı öğrensinler, kavga ederek kavga etmemeyi öğrensinler.” dedi.

        Çocukların ergenlik çağlarına girdiklerinde genelde anneleri dinlemediklerini, bu durumda sabırlı olunmasını tavsiye eden Metan, şunları kaydetti: “Çocuk yanlış bir davranış yaparsa tabi sinirleniriz, fakat sinirlere hakim olmalıyız. Kimi anne ve babalar, çocuk karnesinde beş getirmiş diye aferin derler. Çocuk karnede beş getirmiş diye aferin demek önemli değildir. Çocuk beş almış üç almış o önemli değildir. Önemli olan çocuğun dersleri anlamış olmasıdır. Çocuğa bunun için aferin demelisiniz. Eğer çocuğunuzun eksikleri varsa birlik ve beraber olup o eksikleri kapatmalısınız. Yani sonuçlara önem vermeyin.”

        Eskiden çocukların göz temasından anladığını, sert bakıldığında çekinildiğini, ancak yeni nesil çocukların bundan anlamadığını vurgulayan, Metan, bunu da çocukla fazla göz teması kurulmamasından kaynaklandığını dile getirdi. Metan, “Eskiden göz teması çoktu. Televizyon, bilgisayarlar olmadığı için gözlerine bir baktığımızda korkarlardı. Ama şimdi öyle değil. Yeri geldiğinde ise çocuğa haddini bildirmelisiniz, fakat sınırları çizerek. Çocuklara karşı olan sevgimizi belli etmeliyiz. Çocuğu şımartmayın ve şımarık davranışlara yer vermeyin. Çocuğa bağırıp çağırma düzenini kaldırın.” diye konuştu. Metan, velilere çocuk yetiştirme ile ilgili kitaplar okunulmasını tavsiye etti.

Editör: TE Bilisim