Covid-19 salgını nedeniyle günlerimiz hiç olmadığı kadar uzun süre ekrana bakarak geçiyor. Bu durumun gözlerimizde rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyaran uzmanlar 20-20-20 formülünü öneriyor.

İş için saatlerce bilgisayar ekranının karşısında vakit geçirip salgınla ilgili anlık gelişmeleri takip etmek ya da can sıkıntısını gidermek için elimize telefon alıyoruz. Öğrenciler uzaktan eğitim sırasında bilgisayar kullanıyor. Sokağa çıkması yasak çocuklar ekran karşısında daha çok zaman geçiriyor. Sevdiklerimizle görüşmenin tek sağlıklı yolu da artık videolu sohbet uygulamaları kullanmak.

Göz sağlığı çözümleri üreten Eyesafe’in yaptığı bir araştırmaya göre yetişkinler ekran karşısında günde 13 saat geçiriyor. Bu süre, geçen seneye göre üç saat daha fazla.

Uzun süre telefon, bilgisayar ya da diğer cihazların ekranına bakmaktan kaynaklandığı bilinen kalıcı bir göz hasarı yok. Ancak Londra’daki Moorfield göz hastanesine göre uzun süreli kıllanımda bulanık görme, göz yorgunluğu, kuruluğu ya da baş ağrısı başgösterebiliyor.

Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nden retina uzmanı Dr. Raj Maturi, bu semptomların ‘dijital görme sendromu‘ olarak adlandırıldığını söylüyor.

Ölümcül bir virüs Ölümcül bir virüs

Dr. Maturi ve meslektaşları bu rahatsızlığın önüne geçmek için 20-20-20 kuralını öneriyor: Ekrana baktığınız her 20 dakika sonunda ara verip 20 saniye boyunca 20 fit (altı metre) uzağa bakmanız gerekiyor.

Dr. Maturi yakın mesafede bir hedefe uzun süre bakınca gözde yalnızca kasın çalıştığını, uzağa bakmanın bu kası rahatlatacağını belirtiyor.

Doktor ayrıca parlak cihazlara bakmanın daha az göz kırpmaya neden olduğunu, bu yüzden göz kuruluğu yaşandığını söylerek “Daha sık göz kırpmaya çalışın” diyor.

Editör: TE Bilisim