Bakır tencereler gitti Alzhaimer geldi Bakır tencereler gitti Alzhaimer geldi
Kağıt para sayımında parmakları ağza götürme ve ağızda tutmanın hastalıklara davetiye çıkardığı kaydedildi. Uzmanlar, piyasaya sürülen kağıt para banknotlarında 7 ay içinde elden ele dolaşmasıyla 25 bin bakteri birikeceği belirtiliyor.

Manavgat Sağlık Derneği (MASADER) Başkanı Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Emin Canan, yaptığı açıklamada, kağıt ve bozuk para teması sonrası sofrada yemeğe geçilmeden ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini söyledi. ABD'de bir üniversitenin yaptığı laboratuvar analizlerine göre piyasada 7 ay içinde el değiştiren kağıt parada 25 bin bakterinin bulunduğunu anlatan Canan, fırınlarda ekmek alımında ekmeği müşteriye veren kişinin ekmek verirken para temasının olmaması gerektiğini ifade etti. Fırınlarda ekmek satımında ekmeği müşteriye verenle kasada parayı alan kişinin ayrı ayrı elaman olması gerektiğinin altını çizen Canan, bir çok solumun yolu ve bulaşıcı hastalığın para teması yoluyla geçebileceğini kaydetti.

Canan, "Para temasına bağlı bakteri buluşmasının önüne geçmenin yolu ellerimizi belirli aralıklarla yıkamaya bağlı. Fırınlarda ve ekmek büfelerinde çıplak elle ekmek alımı son bulması gerekir. Bazı fırınlarda hem ekmek veriyor hem de para alıyor. Bu sağlık açısından doğru değil. Elde olan bir hastalık ekmekle geçebilir. Fırınlarda çıplak elle ekmek satışı ve para alımı yasaklanmalı." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim