Özel Okullar Özel Okullar
 ŞEHİRLEŞMENİN EĞİTİMDEKİ ÖNEMİ

(Şehircilik çalışmamdan bir bölüm)

Eğitim hiç kuşkusuz ülke kalkınmasının en önemli faktörlerinden biridir.Bugün doğan çocuk yarın bizi tedavi eden doktorumuz,güvenliğimizi sağlayan askerimiz,polisimiz olacak,emekli maaşlarımızı alabilmemiz için üretim yapacak mühendisimiz,işçimiz olacak.O yüzden biz yarın ne kadar iyi hizmet almak istiyorsak,bugün çocuklarımızı o kadar iyi eğitmemiz gerekmektedir. 

Eğitim sadece müfredatın düzenlenmesi,okulların araç ve gereçlerle donatarak beyine bilgi yüklenmesi ile olmaz.

Beyin-beden koordinasyonun sağlanması,beynin tek düze çalışmaktan kurtulması için çocuğun doğal ortamda oynaması,spor yapması,ağaca tırmanması,bisiklet binmesi,sek-sek oynaması gibi,takım ruhunun,mücadele ruhunun gelişmesi gerekir.

Bugün eğitimcilerin ve velilerin en çok şikayet ettikleri konu çocuklardaki dikkat eksikliği ve beyin-beden koordinasyonunun eksikliğidir. Bunun en büyük sebebi de çocukların bu saydığımız imkanlardan yoksun olmasıdır.

Yine çocukların gelişiminde önemsediğimiz varolmayanı hayal edebilme ve onu tasarlayabilmek,yeni buluşları gerçekleştirebilmek için hayal güçlerinin gelişmesi gerekmektedir.Bunları yapabilmek için de eğitim kampüslerinin içinde doğal yeşil alanlar tasarlanmalıdır (Modelde 5 Nolu alan).

Okul dışında çocukların,gençlerin,mahalle arkadaşları ile birlikte serbestçe spor yapabilecekleri açık spor alanları tasarlanmalı-dır.(Modelde 7 Nolu alan)


Biz tasarlanacak şehir planlarında ve yapılacak ADA BAZINDA kentsel dönüşümde, eğitim sistemimizin bu fiziki eksikliğini tamamlayacak,çocuklarımızın okula abisi,ablası mahalle arkadaşları ile yürüme mesafesinde gidebilece-ği,içinde kreşi,İlkokulu,Lisesi,Spor salonu,Tiyatro salonu,Oyun parklarının bulunduğu eğitim kampüsleri tasarlanmalıdır (Modelde 5 Nolu alan).

Eğitimde önemli olan diğer bir konuda MESLEKİ EĞİTİM dir.Bugün maalesef motor görmeden bir makine teknisyeni-teknikeri ,elektrik tesisatı yapmadan bir elektik teknisyeni teknikeri yetişmektedir.

Nasıl ki doktorlar Tıp fakültesi hastahanesinde hastaların içinde yetişiyor-larsa ,mesleki eğitim öğrencileri de (lise,

MYO,Üniversite) ,ihtisas üniversitesi öğrencileri de Branşlarına göre sanayi sitelerinin,fabrikaların,turizm işletmelerinin içinde yetişmelidir. 

Bu düşünceleri gerçekleştirebilmek için de kentsel dönüşümde konut alanı ile sanayi alanının arasında tampon bir bölgeye meslek okulları ve üniversiteler için branşlarına uygun eğitim yapabilecekleri alanlar tasarlanıp sanayi ve eğitimin iç içe olması sağlanmalıdır (Modelde 6 Nolu alan).

Çarpık şehirleşmeden dolayı mahalleler arası fiziken homejen bir yapı oluşmadığından bölgeler arası veya mahalleler arasında da eğitim kalitesinde homojen bir yapı oluşmamakta bir üst okula devam edecek öğrenciler arasında haksız rekabete sebep olmaktadır.

Veliler çocuklarını daha iyi okullarda okutabilmek için servislerle ulaşımın sağlanabildiği,oturdukları bölgesinden uzak okullara vererek hem öğrencinin yolda daha fazla zaman harcamasına ve yorulmasına sebep olmaktadır.Ulaşımın servislerle yapılmak zorunda kalınması ailenin eğitim bütçesine servis ücretinin yüklenmesine, trafiğin arttırmasına, hem de toplumda sınıflaşmanın doğmasına sebebiyet vermektedir.

Şehircilik açısından eğitim için yapabileceklerimiz bunlar gerisi eğitimcilerin işi.

Sağlıcakla kalın.

Not:Bu kentsel dönüşüm projesi 300,000 m2 alan içinde sadece % 10 imar atışı ile yapılmıştır.

Halim Küçükali

Editör: TE Bilisim