Türk vatandaşlarına Avrupa yok! Üç ülke vize başvurularını kapattı Türk vatandaşlarına Avrupa yok! Üç ülke vize başvurularını kapattı
Irak ordusunun, Anbar vilayetine bağlı Felluce'yi DAEŞ militanlarından almak için düzenlediği operasyon kapsamında şehirde daha önce kaçırılan 354 Yezidi kızı militanların elinden kurtarıldı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı Din İşleri Bakanlığı'nın Dohuk Yezidi (Ezdi) Temsilciliği, Irak ordusunun, Felluce operasyonunda DAEŞ’ın elinden esarette bulunan 354 Ezdi kızını kurtarıldığını açıkladı.

Duhok Ezdi Temsilcisi Hadi Dubani, DAEŞ militanlarının Şengal’den kaçırdığı 354 Yezidi kızının Irak ordusu askerlerince kurtarılarak güvenli bir bölgede tutulduğunu doğruladı. Dubani, esaretten kurtarılan kızların en kısa sürede güvenli bir şekilde bölgeye getirilmesi için güvenlik birimlerinin çalışma başlatığını da kaydetti.

DAEŞ militanları Ağustos 2014 yılında Yezdilerin yaşadığı Şengal bölgesini işgal etmiş, yüzlerce kişiyi öldürmüş ve esir almıştı. Bölgede kaçan 200 bine yakın insan ise Erbil ve Dohuk'a sığınmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), Irak'ta silahlı çatışmalarda sivillerin korunmasına dair hazırladığı raporda, DAEŞ militanlarının aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 3 bin 500 kişiyi köle yaptığı açıklamıştı. Rapora göre, kölelerin, azınlıktaki etnik gruplardan çoğunlukla da Yezidi kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtilmiş, kaçırılan Yezidi kadınların cinsel köle olarak kullanıldığı ve 500 ila 2000 dolar arasında militanlara satıldığı ifade edilmişti.
Cihan

Editör: TE Bilisim