Son dönemlerde sıkça duyduğumuz bir söz var. ‘’Ne yaparsan yap,aşk ile yap.’’ Aşkla yapılması gereken şeylerin başında spor geliyor. Beden aşkla spor yapmayı istediğinde hedefe ulaşmış sayılırız.

Aslında hepimiz egzersiz yapıyoruz ve ortak amacımız fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak dinlenmek. Kimimiz spor salonlarını tercih ederken bazılarımız da Belgrad ormanı gibi açık hava sahalarını tercih ediyoruz. Belgrad  ormanı,  özellikle  sabahın erken saatlerinde  tartan pistlerde  yürüyerek,  koşarak ter atmak isteyenlerin tercihi oluyor.  Bazı anneler bebeklerini  pusetlerde gezdirip  hem 6000 metre yürümüş hem de  kardiyolarını ihmal etmemiş oluyorlar. Güne  bu şekilde başlamak hem kendi sağlıkları için hem de bebeklerinin temiz hava alması açısından yoğun şehir hayatına, depoladıkları bu taze enerjiyle başlıyorlar.

 Melih Cevdet  Anday’ın dediği gibi;

Yaşamak  güzel  şey doğrusu 

Üstelik hava da güzelse

Bir kişi günde  en az 20 dakika kardiyo   yapmalıdır. Günlük  kardiyo egzersizleri 1 saati geçmemelidir.

Her gün egzersiz  yapmak, kaslarımızı yoracağı için, haftada 1-2 gün ara vermek  kaslarımızı dinlendirmek açısından yararlı olacaktır.

Haftada 3 kere 35-45  dakika  spinnig  yapmak, kardiyo egzersizi olacağı ve yüksek zorluk seviyesinde pedal çevirmek bacak kuvvetini biraz da olsa arttıracağı için faydalıdır. 

Egzersiz sonrası streching (esneme) yapmak vücudumuzun toparlanmasını ve dinlenme sürecini hızlandıracağı, esnekliği arttıracağı için muhakkak yapılmalıdır.

 

 

 

Bazı yiyeceklerin sağlıklı yaşamada rolü büyüktür.

Sabah  spora  başlamadan önce kan şekerinizin düşmemesi için en azından 1 adet muz, 1 dilim ekmek üzerine beyaz peynir ve domates yemek ihtiyacınızı karşılayacak enerjiyi sağlayacaktır

Hayatımızdan zencefili , kırmızı  pancarı, limonu,  havucu,  yeşil  elmayı eksik etmemeliyiz. Bu sebze ve meyvelerden hazırlanacak taze hazırlanmış karışımların spordan   sonra  içilmesini   şiddetle  tavsiye  etmekteyim. Akşam saat  19:30  sonra   yemek yemekten kaçınmalıyız. Bu alışkanlıktan vazgeçmemizde gece  yatarken bir kase  yoğurdu bol tarçınlı yeme  alışkanlığı edinmemiz yardımcı olacaktır.

Egzersiz yaparken  mutlaka bol  su  içmeliyiz. 1 saatlik tempolu yürüyüşte yaklaşık 1 lt su kaybı olacağından dolayı, kaslarınıza kramp girmemesi ve yorgun  düşmemek için  muhakkak su için.

Egzersizin yol açacağı yorgunluğu engellemek, iyi bir uyku uyumakla ve gerekli vitamin-minerallerin alınmasıyla sağlanır.

Spor hayatın olmazsa  olmazıdır.:J)))