Türk Kızı Nurgül Salimova Satranç’ta Altın Madalya Kazandı Türk Kızı Nurgül Salimova Satranç’ta Altın Madalya Kazandı
Azerbaycan tarihinin en büyük spor organizasyonu BAKÜ 2015 (Avrupa Oyunları) için yapılan hazırlıklarda son aşamaya gelindi.

Ülkede müsabakaların gerçekleştirileceği yeni stadyum ve spor komplekslerinin inşaatı tamamlanırken dev organizasyon sırasında kullanılacak mevcut komplekslerin modernizasyon çalışmaları da bitirilmek üzere. Batı ile doğu arasında geçiş koridorunun en önemli kavşaklarında biri olan Bakü'de 12 Haziran'da start alacak olan Avrupa Oyunları'yla Azerbaycan, kültürel zenginliğini sergilerken aynı zamanda ülke tanıtımına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Avrupa Olimpiyat Komitesi'nin Aralık 2012 tarihinde aldığı karar çerçevesinde ilk Avrupa Oyunları'na ev sahipliği görevini Azerbaycan'a vermesiyle başlayan çalışmalar, başkent Bakü'ye yepyeni bir görünüm kazandırdı. Her aşaması Organizasyon Komitesi Başkanı First Lady Mehriban Aliyeva tarafından bizzat takip edilen Avrupa Oyunları Bakü için adeta spor eksenli dönüşüm projesi olmuş durumda. Oyunlar için inşaası tamamlanan ve atletizm müsabakalarıyla birlikte açılış ve kapanış törenlerinin gerçekleştirileceği 68 bin kişilik stadyum modern mimarisiyle göz dolduruyor. Ayrıca söz konusu oyunlar için inşa edilen yeni spor tesislerinden Jimnastik, Su Sporları, BMX ve Atıcılık kompleksleri farklı dizayn ve teknolojik imkanlarıyla şehrin güzelliğine katkı sağlıyor.

BAKÜ 2015 Avrupa Oyunları'nda madalya için 20 farklı branşta, 49 ülkeden 6 bin sporcu mücadele ederken, yarışmalar sırasında adeta sporun kalbi de Bakü'de atacak. Oyunların 12 branşının gelecek yıl Brezilya'nın başkenti Rio'da yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunları'na puan sağlayacak olması BAKÜ 2015'i sporcular için daha da önemli hale getiriyor.

CLEGG: BAKÜ 2015 ÇOK FARKLI OLACAK

Bakü 2015 Operasyon Direktörü Simon Clegg Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada söz konusu oyunların emsallerinden çok farklı olacağını söyledi. Clegg, Avrupa'nın en iyi atletlerinin beklentilerine cevap verebilen ve farklı dallarda spor müsabakalarını içeren bir organizasyon gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

Asya, Panamerika, Afrika hatta Okyanus oyunlarının yıllar öncesinden yapıldığını hatırlatan Simon Clegg ilk defa Azerbaycan'da yapılacak olan Avrupa Oyunları'yla dünyanın en iyi atletleri arasında gösterilen Avrupalı atletleri Bakü'de ağırlarken, her dört yılda bir gerçekleştirilecek olan oyunların modelini de oluşturmak istediklerini bildirdi.

"BAKÜ 2015 ÜLKE SPORU İÇİN BİR MİLAT OLACAK"

Azerbaycan'ın en popüler spor gazetesi Çempion'un Genel Yayın Yönetmeni Ürfan Memmedli de yaptığı açıklamada Avrupa Oyunları'nın ülke sporu için bir milat olacağını ifade etti.

Söz konusu oyunlar için inşa edilen spor tesisi ve komplekslerine dikkat çeken Memmedli, ''Artık dünya standartlarına uygun spor tesislerimiz inşa edildi. Bundan sonra sporcularımız rakiplerinden daha iyi veya aynı şartlarda hazırlanarak ülkelerini en iyi şekilde temsil edecekler.'' dedi.

Avrupa oyunlarında Azerbaycan'ın üç adım atlamada madalya umudu Nazım Babayev de daha önce farklı ülkelerde yarışmalara katılırken, ev sahibi olarak kendi seyircisi önünde yarışacak olmasından dolayı heyecanlı olduğunu söyledi. İyi bir hazırlık dönemi geçirdiklerini belirten Babayev, oyunlarda dereceye girmek ve ülkesini en iyi şekilde temsil etmek için çalışacağını ifade etti.

Azerbaycan'a 2012'de yapılan Eurovision şarkı yarışmasında birincilik kazandıran yıldızları BAKÜ 2015'in sanat elçileri olan Nigar Cemal ve Eldar Kasımov'da Cihan'a yaptıkları açıklamada organizasyonun bir parçası olmaktan onur duyduklarını yurt içi ve yurt dışı konserlerinde BAKÜ 2015'in tanıtımı için çalıştıklarını bildirdiler. Eurovision birincisi sanatçılar ülkelerinde gerçekleştirilen en büyük spor organizasyonunun tanıtımına katkıda bulunmaktan büyük onur duyduklarını ifade ettiler.

BAKÜ 2015'in 13 bin gönüllüsünden biri olan üniversite öğrencisi Günel Salmanova da yaptığı açıklamada dünyada ilk defa gerçekleştirilen Avrupa Oyunları'nın kendi ülkesinde gerçekleşiyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Salmanova, içerisinde görev almaktan gurur duyduğu dev spor organizasyonunun altından Azerbaycan'ın büyük bir başarıyla çıkacağından emin olduğunu söyledi.

TÜRKİYE BAKÜ 2015'E DEV KADROYLA KATILIYOR

Bu arada Türkiye, BAKÜ 2015 Avrupa Oyunları'na 20 branşta 159 kişiden oluşan dev bir sporcu kadrosuyla katılıyor.

Oyunlara Türkiye kafilesi en fazla 24'er sporcu ile güreş ve voleybolda katılım sağlarken atıcılık, atlama, artistik jimnastik, badminton, basketbol, bisiklet, boks, eskrim, görme engelli judo, kano sprint, karete, masa tenisi, okçuluk, plaj voleybolu, sambo, senkronize yüzme, sutopu, triatlon ve yüzme dallarında madalya arayacaklar.

Editör: TE Bilisim