Kızlarımız aslında bir voleybol imparatorluğunu da devirdi! Neden mi? Kızlarımız aslında bir voleybol imparatorluğunu da devirdi! Neden mi?
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birinci Avrupa Oyunları (BAKU 2015), kapanış töreniyle sona erdi. Avrupa'nın 50 ülkesinden 6 binden fazla sporcunun madalya için mücadele ettiği yarışmalarda, Türkiye 6 altın, 4 gümüş ve 19 bronz madalya ile ülke sıralamasında 14'üncü sırada yer aldı. Oyunlarda; birinciliği 79 altın, 40 gümüş, 45 bronz madalya ile Rusya alırken en yakın takipçisi olan ev sahibi Azerbaycan 21 altınla ikinci, 18 altınla
İngiltere ise üçüncü oldu.

KAPANIŞ TÖRENİ İZLEYENLERİ COŞTURDU

Baku 2015 kapanış töreni sırasında gerçekleştirilen gösteriler izleyenleri adeta coşturdu. Tören Azerbaycan'ın milli marşının okunması ve bayrağın göndere çekilmesiyle başladı. Gece ülkenin tarihi kültürü ve el sanatları temalı müzik dans ve folklor gruplarının gösterileriyle devam etti. Olimpiyat Stadının ortasında kurulan dev platformda ışık ve ses efektleri eşliğinde 500'den fazla sanatçının dans gösterisi stadı hınca hınç dolduran seyirci tarafından uzun süre alkışlandı. Daha sonra ise Avrupa Oyunlarına katılan ülkeleri temsilen 50 çocuk tarafından Azerbaycan'ın 'Çal oyna'' isimli halk şarkısını eşliğinde katılımcı ülkelerin sporcularının geçit töreni yapıldı.

Kapanış töreninde bir konuşma yapan Avrupa Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mihriban Aliyeva, ülke olarak çok kısa bir sürede Avrupa oyunlarını en güzel şekilde organize etmenin gururunu yaşadıklarını ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi. Aliyeva; ''Avrupa oyunları ile Azerbaycan kollarını ve yüreğini Avrupa'ya açtı'' dedi.

Avrupa Olimpiyat Komitesi Başkanı Patrick Hickeyz de konuşmasında, Azerbaycan'a Avrupa oyunlarının ilk ev sahibi olması dolayısıyla teşekkür etti. Hickey, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Avrupa'nın son 17 günde Azerbaycan sayesinde olimpiyat ruhuyla birleştiğini ifade etti. Patrik Hickey konuşmasının sonunda 4 yıl sonra bir araya gelmek üzere BAKU 2015 Avrupa oyunlarının sona erdiğini ilan etti.

Daha sonra yüzlerce gönüllü ve sanatçının birlikte elektronik tablolar eşliğinde gerçekleştirdikleri sahne şovu izleyenlerden uzun süre alkış aldı. Gece Azerbaycanlı kemençe sanatçısı Elnur Mikailov ve ses sanatçısı Lamiye Kerimova'nın seslendirdikleri yerel müzik, kum sanatçılarının gösterisi ve çeşitli sahne şovlarıyla devam etti. Gösterilerin finalinde, BAKU 2015'n sembollerinden olan ateşten yapılmış zümrüdü anka kuşu izleyenleri büyüledi.
Kapanış töreni Amerikalı DJ Gareth Emery'nin sahne performansı, ünlü müzik grubu Clean Bandit'n seslendirdiği eserler ve soul popun ünlü ismi John Newman'ın şarkılarıyla sürdü. Gece havai fişek gösterisiyle son buldu.

TÜRKİYE'YE TAKIM BAZINDA TEK ALTIN, FİLENİN SULTANLARINDAN GELDİ

Yarışmalarda 190 kişilik sporcu kafilesiyle katılan Türkiye'ye takım sporlarında tek altın madalyayı filenin sultanları kazandırırken karatede Burak Uygar, Enes Erkan, Serap Özçelik ile birlikte güreşçiler Rıza Kayaalp ve Taha Akgül altın madalya kazandıran sporcular oldular. Ayrıca finalde elenen Meltem Hocaoğlu (karete), Merve Çoban (karete), Sezar Demirtaş (güreş) ve Ebru Şahin (judo) gümüş madalyanın sahibi oldular. Avrupa oyunlarında ayrıca Türkiye Güreş Milli takımından Merve Kenger, Yakup Gör, Mustafa Kaya, Sezer Akgül, Cenk İldem, Metehan Başar, Elif Jale Kızılırmak bronz madalya başarısı elde etti, karetcilerden Uğur Aktaş Erman Eltemur, Mehmet Yakan, Dilara Bozan, Boksçulardan Muhammet Ünlü ve Elif Coşkun üçüncü oldular. Oyunlarda derece alan diğer sporcular ise Abdullah Ömer Alimoğlu(atıcılık), Melek Hu(masa tenisi), Nur Tatar(Tekvando), Belkıs Kaya (Judo) ve İbrahim Çolak(jimnastik) oldular.

Editör: TE Bilisim