Merve Dinçel, dünya şampiyonu oldu Merve Dinçel, dünya şampiyonu oldu
Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Fuat Çapa, Türkiye’nin binicilik sporunda istenilen seviyede olmadığını söyledi. Çapa, “Avrupa’da ikinci bölgedeyiz. Ancak böyle giderse ikinci bölgeye girişimiz bile zor olur. Bunun için de malzeme gerek. Binicimiz var ama atımız yok. Bu sorunu aşmak için proje çalışması içindeyiz.” dedi.

Adana Atlıspor Kulübü’nde gerçekleştirilen ‘yönetim kurulu toplantısı’ öncesinde açıklamalarda bulunan Çapa, ata sporu olmasına rağmen ‘bir numara’ olabilmesi için biniciliğin bir ekonomi haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Çapa, “Bunu bir sanayi haline getirmeliyiz. Nalbantçısından veterinerine kadar çok ciddi bir ekibinin oluşması gerek. Bu işten insanlar para kazanmalı ki bir yerlere gelelim.” diye konuştu.

Binicilik branşının çok kapsamlı bir alan olduğunu vurgulayan Çapa, “500 milyon nüfusa sahip Avrupa’da yaklaşık 25 milyon kişi, binicilikten ekmek yiyor. Dolayısıyla orada daha başka imkanlar var. Sponsorlar, yetiştiricilik var. Almanya, Hollanda, Fransa ve İrlanda gibi çok büyük at yetiştiricisi ülkeler var. Yetiştirilen atlar o kadar değerli ki, kriz dönemlerinde dahi inanılmaz fiyatlara satılıyor.” ifadelerini kullandı.

Mahmudiye ve Karacabey arasında kalan bölgede engel atlama atı yetiştirme noktasında çalıştıklarını belirten Çapa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile bir araya gelip, görüş alış-verişinde bulunduklarını anlattı. Çapa, Bakan Eker’in projeyi önemsediğini ve gerekli adımların atılabilmesi noktasında TİGEM Genel Müdürlüğü’ne talimat verdiğini, tüm bu gelişmelerin de kendilerini ümitlendirdiğini söyledi.

“TÜRK SPOR ATLARI KALİTESİ İLE ÖNE ÇIKACAK”
Proje kapsamında Fransa’dan veteriner getirdiklerini ve bu veterineri aynı zamanda da projenin başına getirmeyi de düşündüklerini dile getiren Fuat Çapa, 3-4 yıllık zaman diliminin ardından Türk spor atlarının, açık arttırmalardaki yerini alacağı gibi kalitesi ile de öne çıkacağını vurguladı. Çapa, binici yetiştirme çalışmalarının önemine dikkat çekerek, ‘Pone’ için önemli projeleri olduğu bilgisini de verdi.

“TÜRKİYE’DE ‘BİNİCİLİK OKULU’ YOK”
Bu konuda ciddi yarışmalar yapacaklarını, bunun yanında büyük ve orta sınıf yarışmalarına ‘Poni’ kategorisini de ekleyeceklerini anlatan Çapa, bunun da önemli bir adım olacağını savundu. Bugün gelinen noktada Türkiye’de bir binicilik okulu olmadığına işaret eden Çapa, bunun yanında Erzurum’da ‘Binicilik Okulu Projesi’ olduğunu, böylelikle Anadolu’daki çocuklara binicilik eğitimi vereceklerini anlattı.

ENGELLİLERİN ATLA TERAPİSİ İÇİN PROJE HAZIRLADIK
Bugün Türkiye genelinde yaklaşık 11 milyon engelli olduğuna dikkat çeken Fuat Çapa, söz konusu rakama bir de engelli aileleri eklendiğinde ortaya çok ciddi bir tablo çıktığını belirtti. Çapa, şöyle konuştu; “Engellilerin hipoterapi rehabilitasyon atları ile iyileştirilmesi için büyük bir holdingle görüşüyoruz. Bu konuda gerekli projeleri de hazırladık. Bir sonraki ‘Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuyu gündeme getirip, gerekli adımları atacağız. Adana Atlıspor Kulübü yönetimi de bu konuda istekli. Bu kapsamda proje Adana'da da hayata geçirilebilir.''

Editör: TE Bilisim