Pilates Reformer Nedir?

Pilates Reformer, diğer ekipmanlar gibi pilateste kullanılan bir enstrümandır. Ayni zamanda üzerine yatabildiğiniz, oturabildiğiniz ve ayakta durabildiğiniz bir düzenektir. Bu düzenek tekerlekleri ve bağlı olduğu yaylarla vücudunuzu,  hareket edebileceğiniz 3 ayrı düzlemde, yer çekimine maruz kalmanızı engelleyerek çalıştırır. Kimi zaman dengenizi sınar, kimi zaman kuvvetinizi, kimi zaman ise dayanıklılığınızı. Ama sonuçta güzel  bir vücuda sahip olmanızı sağlar.

Pilatesin Kurucusu Kimdir?


 Pilatesin kurucusu Joseph Hubertus Pilates’tir. Ancak Josephin 3 öğrencisi bu metodu geliştirip devam ettirmeselerdi, günümüze kadar gelemezdi. Dolayısıyla onlar da bu cevabin için de yer almayı hak ediyorlar.


1880’de Almanya’nın Düsseldorf şehrinde doğdu
* Astım, raşitizm ve ateşli romatizma hastalıklarından muzdaripti.
* Sağlığını geliştirmek için fiziksel antrenmana odaklandı.
* Kayak, dalma, boks,  cimnastik, yoga ve birçok sporla uğraşmıştı.
* Belirgin fiziği ile anatomik tablolara poz verdi
* 1. Dünya Savaşı’nda esir kamplarında hasta bakıcı olarak çalıştı, yaralılar ve askerler için egzersizler sağladı.
* Bu egzersizler için hastane yataklarını ve diğer desteklerin yaylarını kullandı.

* Savaştan sonra Almanya’ya döndü.
* 1926 yılında New York yolculuğu sırasında eşi Carla ile tanıştı.
* New York şehir balesi bitişiğindeki ilk stüdyosunu birlikte açtılar.
* 1967 de duman zehirlenmesinden öldü.
* Romana Kryzanowska, Ron Fletcher ve Kathy Grant onun metodunu tüm dünyaya öğretti.

Pilates Topu Üzerinde Zıplamak Zayıflatır mı?

- Zayıflamak vücudumuzda biriken yağın enerjiye dönüştürülüp kullanılması ile mümkün olur ve bunun mümkün olabilmesi için yaptığımız aktivitenin kardiyovasküler egzersiz standartlarına uygun olması gerekir. Yani frekansının, süresinin, tipinin ve yoğunluğunun olması gerekir. Bunu daha efektif ve daha doğru uygulayabileceğimiz yöntemler varken, zayıflamak için pilates topunun üzerinde zıplamak son sıraya bile giremeyebilir.

Topun üzerinde yapabileceğimiz onlarca denge, kuvvet ve dayanıklılık egzersizleri varken, kardiyoyu kendi sınıfına giren şekillerde yapmak daha mantıklıdır.

Pilatesin Anlami Nedir?
Pilatesin anlamı “core training”dir. Yani yaptığımız bütün hareketler ve kullandığımız bütün aparatlar ile vücudumuzun merkezini kuvvetlendirip, kuvvetli ve dayanıklı bir core bölgesi ile ekstremitelerimizi kullanarak bütün vücudumuzun esneklik, kuvvet, dayanıklılık, mobilite, düzgün bir postur gibi parametrelerini iyileştirmektir.

Pilates Hangi Ortamlarda Yapılır?

 Pilatesi matınızı  serebileceginiz, kollarinizi ve bacaklarinizi rahat açabileceğiniz, ayağa kalktığınızda elinizin tavana değmediği ve sıcaklığının ortalama 23 ve 25 derecelerin arasında olduğu her yerde yapabilirsiniz.

Türkiye Pilates ile  Ne Zaman Tanıştı ?
* 2000’de ticari markası sona ermiş ve yoga, karate gibi genelleşmiştir.
* Idea, Ekim 2001’de, son 5 yılda en anlamlı büyümeyi gösteren fitness programı olduğunu rapor etmiştir.
*Bu gelişmenin ardından Türkiye Jimnastik Federasyonu’nun kontrolünde bir branş olarak uygulanmaya başlamıştır.

Pilatesin Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

* Esnekliği geliştirir, eklemin tam açıda çalışmasını sağlar.
* Dayanıklılık ve kuvveti artırır.
* Hareket sırasında tam ve derin nefes almayı öğretir.
* Core stabilizasyonunu geliştirir.
* Uzun, ince kas yapısı ve dengeli vücut oluşturur.
* Postürü düzeltir.
*Kan dolaşımını arttırma, kan basıncını düşürmenin yanında nörolojik bozukluklara,
osteoporoza, artrite, bel ağrısı ve sakatlıklarına da iyi geldiği görülmüştür.

Haftada Kac Gün Pilates Yapmaliyiz?

* Eğer pilates ile başka tipte bir direnç egzersiz kombinasyonu uyguluyorsanız haftada minimum 2 kez uygulamalısınız. Eğer direnç antrenmanı olarak sadece pilates uyguluyorsanız haftada en az 3 kez uygulamalısınız.

Topla Yapılan Pilates ile  Reformerda Yapılan Pilatesin Farkı Nedir?


-Topta reformer gibi bir pilates ekipmanıdır. İkisinin de vücuda etkisi ve çalıştırma şekli farklıdır. İhtiyaca ve plana göre ikisi de farklı şekilde ve zamanlarda kullanılabilir.  Ancak pilates sadece topla ya da sadece reformer ile yapılır yargısı tamamen yanlıştır.

Pilatesle kilo verebilirmiyiz?

 Yaptığımız  bütün  egzersizlerde vücut yağı kullanır fakat kullanma oranı ve sekli farklıdır. Pilates bir direnç egzersizidir. Dolayısıyla pilatesi kilo vermek amacıyla yapmak yanlıştır.. Pilates kasları çalıştırarak vücudun şekillenmesini sağlar.

Hergün  Pilates Yapıldığında Forma girer miyiz?


Pilatesin haftalık frekensını artırmak tabii ki haftada 3 gün yapmaktan daha etkili olacaktır. Ancak bu süreci daha etkili kullanmak için diğer aktiviteleri de pilatesle bir bütünün parçası olarak düşünüp programlamak daha doğru olacaktır.

Aletli Pilates, Mat pilates. Hangisi daha faydali?

Kızlarımız aslında bir voleybol imparatorluğunu da devirdi! Neden mi? Kızlarımız aslında bir voleybol imparatorluğunu da devirdi! Neden mi?

 İkisi arasında şu daha faydalı seklinde bir ayrım yapamayız. Bazı durumlarda reformer hareketleri egzersizi zorlaştırırken, bazı durumlarda ise mat hareketleri egzersizi zorlaştırır. Dolayısıyla ikisi de bir orkestranın enstrümanları. İkisini doğru zamanda ve doğru şekilde kullanırsak başarılı olabiliriz. Bu duruma top, cadillac, chair vb. ekipmanları da dahil. Bunları yönetmek eğitimli ve bilinçli eğitmenler eşliğinde olmalıdır.

 

                                                                                    Sevda  KÖYÜSTÜ  ERDENİZ  

Editör: TE Bilisim