24 kez Türkiye şampiyonu olan sporcu niçin tanınmıyor? 24 kez Türkiye şampiyonu olan sporcu niçin tanınmıyor?
Bitlis’i Bölgesel Amatör Lig'de (BAL) temsil eden tek takım olan Tatvan Gençlerbirliğispor oyuncuları sahalarının kardan temizlenememesi nedeniyle saha temizliği yerli ve yabancı futbolculara kaldı. Hayatlarında ilk karı Bitlis'te gören Fildişi Sahilli oyuncular da kar temizledi.

Türkiye’nin kar almayan illerinden sporculardan oluşan Tatvan Gençlerbirliğispor’un teknik direktörü ve futbolcuları bu günlerde karın anavatanı Bitlis’te karlar altında kalan sahalarını kardan temizlemek için çalışıyor. Maçlarını sahalarında yapabilmek için tam kadro halinde sabahın erken saatlerinde sahaya antrenman yapmak yerine ellerinde kazma, kürek ve el arabalarıyla karlar altındaki sahalarını temizlediler.

Futbolcular kar küreme araçlarının destek vermemesi halinde 100 metre uzunluğunda ve 64 metre genişliğindeki sahalarını en erken 2 ayda kardan temizlemeyi hedefliyorlar. Tatvan Gençlerbirliğispor Teknik Direktörü Murat Ebe, “Tatvan Gençlerbirliğispor’a 3. Lig'de mücadele eden Kastamonuspor’dan geldim. Bir süredir takımın başındayım. Bitlis’i BAL liginde temsil eden tek takımız. Ancak bir takım sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılarımızın en başında karın ana vatanı Bitlis’te bulunan sahamız karlar altında ve temizlenmiyor. Tatvan’da ki bu sahamız temizlenmediği için maçlarımızı mecburen dış sahalarda oynuyoruz. Bu da bizim sık sık maçlarda puan kaybetmemize neden oluyor.” dedi.

Son çare olarak futbolcularıyla birlikte ellerine kazma ve kürekler alarak sahayı kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştıklarını anlatan Teknik Direktör Murat Ebe şöyle konuştu:

“Sabahın erken saatlerinde elimize kürekleri alıp sahaya geliyoruz. Ancak sahaya gelmemizdeki amaç idman yapmak ya da maçlara hazırlanmak değil. Sadece karlar altında olan sahamızı bir an önce temizleyip maçlarımızı ve idmanlarımızı burada yapacak düzeye getirmektir. Bu nedenle futbolcularımızla birlikte yaklaşık 1 buçuk metreyi bulan ve neredeyse kale direklerinin bile içinde kaybolduğu karları el arabaları ve kucağımızda sahadan çıkarıyoruz. Tek temennimiz yetkililerin bu konuda bize yardımcı olmalarıdır. Yoksa biz kendi çabalarımızla sahayı temizlemeye çalışırsak 2 ya da 3 ayda ancak temizleyebiliriz. Sahamız bir an önce temizlenirse inşallah kendi seyircilerimiz önünde daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”

Tatvan Gençlerbirliğispor Genel Kaptanı Bülent Çelik ise, saha içindeki karlardan dolayı dış sahalarda yaptıkları maçlarını artık kendi sahalarında yapmak istediklerini söyledi. Yetkililerden bu konuda yardım isteyen Genel Kaptan Çelik, şunları söyledi:

“Bu gün sahamızda önümüzdeki maça hazırlanmak ve idman yapmak yerine maalesef futbolcu kardeşlerimle birlikte elimizde kürek kar temizliği yapıyoruz. Bu yüzden maçlara hazırlanamıyoruz. 90 dakikalık maçın ardından gelip saha temizliği yapıyoruz.”

“FUTBOLCULARIN BİRÇOĞU KARI İLK DEFA GÖRÜYOR”

Takıma Fildişi Sahilleri'nden gelen yabancı oyuncu Yannick Alex Kore ise karı hayatında ilk defa Bitlis’te gördüğünü belirtti. Daha öncesinde hiç kar görmediğini anlatan Fildişili Alex, şunları söyledi:

“Burada çok kar. Kar olduğu içinde idman yapamıyoruz. Sahamızı kendimiz açmaya çalışıyoruz. Ancak oda pek etkili olmuyor. Bize biraz destek çıksınlar bu konuda. İnşallah destek çıkılır ve sahamız temizlenirse Tatvan’ı amatör ligden bir üst lige çıkaracağımıza inanıyorum.”

Takıma Mersin’den gelen futbolcu İbrahim Erdem ise ilk defa doğu bölgesine geldiğini belirterek, “Kendi sahamızda idman yapamıyoruz. Kar nedeniyle farklı sahalarda ve kapalı sahalarda idman yapmak zorunda kalıyoruz. Şu anda da iş başa düştü. Mecburen aldık kürekleri geldik sahamızı temizlemeye çalışıyoruz.” dedi.

Takıma Antalya’dan gelen futbolcu Samet Sarıkaya da, “Bitlis’in BAL liginde olan tek takımı olmamızın yanında sanırım sahamızı kendimiz temizlememiz bakımından da ülkemizin tek takımı sayılırız. Sahamız bir an önce açılsın.” diye konuştu.

GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Futbol sahasının kardan temizlenememesiyle ilgili açıklama yapan Bitlis Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Şahin Bakikol, Tatvan’daki sahanın sentetik zeminli saha olduğunu ve bu yüzden sahanın iş makinesiyle temizlenmesinin mümkün olmadığı belirtti.

Sahanın temizlenmesinde kullanılacak olan ekipmanın ise 100 kilogramı geçmemesi gerektiğine dikkat çeken Bakikol şöyle konuştu:

“Bunun dışında sahada yapılacak uygulamalar sahanın zeminine büyük ölçüde zarar verir ve bunun maliyeti nerden bakılırsa 1 milyon TL’yi bulur. Bunun yanında 100 metre uzunluğunda ve 64 metre genişliğindeki sahanın içerisinde nerden bakılırsa 1 – 2 metre kar var. Bununda insan gücüyle temizlenmesi imkansız.

Temizlenirse bile bir daha kar yağması durumunda dünya kadar masraf edilmesi gerekecek bu da bir yana sahanın zeminini iyice yıpratacak. Ve milyonlarca liraya mal olan saha hiç kullanılamadan zemini tamamen tahrip olup gidecek. Bunların hepsi bir yana varsayalım ki ”saha temizlendi ve meteorolojiden de kar yağmayacağı yönünde raporlar alındı.

Durum böyle olsa bile Tatvan Emniyet Müdürlüğünün almış olduğu bir karar var. Kararda sahanın güvenliğinin sağlanması, çevre düzenlemesi ve çevresine çit çekilmesinde oluşan bir takım zorunluluklar var. Bu zorunlulukların yerine getirilmemesi durumunda saha açık olsa dahi Tatvan Emniyet Müdürlüğü tarafından sahada maç oynatılmayacak.”

“ALTERNATİF SAHA ÇÖZÜMÜ GETİRDİK”

Sahanın temizlenmemesi nedeniyle faklı çözümler uyguladıklarını da kaydeden Bitlis Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Bakikol sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlimizi BAL Liginde temsil eden Gençlerbirliği Spor ekibimize maçlarını yapabilecekleri alternatif sahalar önerdik. Bu sahalarımızdan biri Adilcevaz ve diğer Güroymak ilçemizdedir. Gençlerbirliği Spor bu iki sahadan hangisinde isterse gidip maç yapabilir. Biz gerekli çözümleri ve gereli tüm yardımlarımızı yapıyoruz.”

Editör: TE Bilisim