Şenol Güneş'in suçu ne? Trabzonlu olması mı? Şenol Güneş'in suçu ne? Trabzonlu olması mı?
Eskişehir´in Mahmudiye ilçesindeki Türkiye Jokey Kulübü At Harası´nda bulunan ve bugüne kadar koştuğu 32 yarışta 27 birinciliği olan Turbo, 2009 dünyanın en iyi Arap atı seçildi.

Turbo, 2010 sakatlanarak yarışlara veda etti. Bugünlerde tohumluk olarak kullanılan yarış atı yurtdışından halen teklifler alıyor. Ancak Tarım, Gıda ve Havancılık Bakanlığı şampiyonun yurtdışına satılmasına izin vermiyor. Amerika'dan, Fransa'dan, Arap şeyhlerinden turbonun çok talibi olduğunu söyleyen sahibi Erdin Düzarat, “Bakanlık müsaade etmedi. Böyle bir aygırın yurt dışına gitmesini istemediler.” dedi.

Şampiyon at şimdilerde Mahmudiye Türkiye Jokey kulübünde yapılan aşımları sayesinde sahibine senelik 1 milyon lira kazandırıyor. Şampiyonun sahibi Düzarat’ın tek isteği onun gibi bir şampiyon daha yetiştirmek.

Kazandığı koşularla efsaneleşen ve 2010′da sağlık sorunları nedeniyle yarış hayatı biten Turbo isimli at, Türk atçılığına aygır olarak hizmet etmeye devam ediyor. Annesi 'Gülbanaz' ve babası 'Rikardo'nun genlerini taşıyan Turbo, 2008 yılında yaptığı ilk koşusunda rakiplerini açık ara geride bırakınca birçok yarışseverin dikkatini çekti. Koştuğu 32 yarışta sahibi Erdin Düzarat’a milyonlarca lira ve birçok kupa kazandıran şampiyon atın yurtdışına satımına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı el koydu.

Eskişehir'in Mahmudiye ilçesindeki Türkiye Jokey Kulübü (TJK) At Harası'nda bulunan ve bugüne kadar 30 yarışın 27'sini birincilikle bitirerek sahibine yaklaşık 3,5 milyon lira para kazandıran dünyaca ünlü Arap atı Turbo'nun Türkiye’nin gururu olduğunu söyleyen sahibi Erdin Düzarat, "Gururu olamaya da devam edecek. Çok güzel yarışlar yaptı. Hem Eskişehir'e hem benim şahsıma çok güzel şeyler gösterdi.” dedi.

Turbo’nun şu an tohumluk olarak kullanıldığına değinen Düzarat, yurtdışından birçok talibinin olduğunu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yurtdışına satılmasına izin vermediğini kaydetti.

Düzarat, şöyle devam etti: “İnşallah bundan sonra da taylarıyla aşım yapmakta. Aşağı yukarı her sene 80-90 civarında aşım yapıyor. Bu demektir ki 2015 yılında 50-60 tayı bundan sonraki senelerde o civarda tayı koşacak. Yani Allah ömür verdiği müddetçe Turbo, ismi pek kolay unutulmayacak. Bütün gayem bunun gibi başka bir at yetiştirmek. Değeri biçilmez. Hakikaten de biçilmez. Çünkü yurtdışından Amerika'dan, Fransa'dan, Arap Şeyhleri olsun çok istediler. Birazda Bakanlık müsaade etmedi. Böyle bir aygırın yurt dışına gitmesini istemediler. Parayla ölçülecek bir değer değil yani yaklaşık senelik 1milyon lira halen kazandırmaya devam ediyor."

Eskişehir Tarım İl Müdürü Dr. Halil Çankaya da Turbo’nun halen efsane özelliğini koruduğunu kaydetti. Çankaya, "2009 yılında Arap atları arasında birinci seçilen bir at dünyada. Yaptığı 32 koşunun 27 tanesinde birincilik almış. Süper bir at. Sahibine eski paraya göre yaklaşık 3.5 trilyon kadar para kazandırmış. Çok güzel bir at." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim