Şenol Güneş'in suçu ne? Trabzonlu olması mı? Şenol Güneş'in suçu ne? Trabzonlu olması mı?
Avukat Emin Özkurt, Shaktar Donetsk'in Fenerbahçe maçlarında Fred'i yasal boşluktan istifade ederek oynattığını ve maçın sonucunun değişmeyeceğini, maçın tekrarın söz konusu olmayacağını açıkladı.
Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda, 0-0'ın rövanşında konuk olduğu Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımına 3-0 yenilerek Devler Ligi’ne kalamadı.
İstanbul’daki ilk maçta da oynatılan ve doping yaptığı tespit edilmiş olan Shakhtar Donetsk’li Fred’in bu maçta da oynatılması hukuki tartışmaları beraberinde getirdi
Konu hakkında açıklamalarda bulunan uzman hukukçu Av. Emin Özkurt, “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, adı doping ile anılmakta olan ve yasaklı madde kullandığı maçtan daha bir gün önce kesinleşmiş bulunan bir oyuncuyu Shakhtar Donetsk takımının sahaya sürmemesi yerinde olmamıştır. Bu tutum en azında sportif ahlakla bağdaşmamaktadır. İşin hukuksal yönüne bakacak olursak, her ne kadar Fred’in bundan birkaç ay önce oynadığı müsabakada dopingli olduğu tespit edilmiş olsa da, bu oyuncuyla ilgili ne FIFA ne de UEFA Disiplin Kurulları nezdinde bir yasal süreç henüz işletilmiş ve oyuncuyla ilgili bir karar verilmiş değildir. Shakhtar Donetskli futbolcu Fred hakkında futboldan geçici süre için dahi olsa bir men kararı şu an için bulunmadığından, bu futbolcunun Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarında oynatılmasından hareketle maçın tekrarının sağlanması ya da Fenerbahçe’nin hükmen galip (3-0 skorla) kabul edilmesi gibi bir durumun ortaya çıkmasını beklememek gerekir.” dedi.
UEFA ve CAS davalarında tecrübeli avukat Emin Özkurt, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
“Dediğimiz gibi, bu karar beklenmedik bir netice değil ancak UEFA açısından cevaplandırılması gereken bir takım soruları akla getirmekte. UEFA’ya baktığımızda ırkçılık, şike ve doping konularında çok hassas olduğunu biliyoruz. Bu konularda “Sıfır Tolerans” ilkesi içindeler. Bu yaklaşımın uygulanmasını, özellikle Türk takımlarına karşı, daima ve sert bir şekilde gördük. Ne var ki, Fenerbahçe olayında, doping unsuru içeren madde kullandığı tespit edilen oyuncuyla ilgili halen dahi bir tedbir kararı, geçici men kararının UEFA tarafından verilmemiş olması, bence hukuki bir eksikliktir ve UEFA’nın o çok dile getirdiği “Sıfır Tolerans” ilkesine zarar vermektedir. Burada UEFA’nın daha aktif olması ve maç öncesinde bu oyuncunun durumuyla ilgili somut girişimlerde bulunması gerekirdi. Bu noktada UEFA’nın Fenerbahçe maçıyla ilgili, normalde gösterdiği hassasiyetlerden uzak bir tutum sergilediğini de ayrı tespit etmek lazım diye düşünmekteyim.”


Editör: TE Bilisim