Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, AK Parti hükümetince hazırlanan 'İç Güvenlik Paketi'ni, ülkeyi polis devletine dönüştüreceği gerekçesiyle protesto etti.

Şırnak Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına birçok STK temsilcisi destek verdi. Açıklamayı okuyan İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal, yasalaşması amaçlanan ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısı’ ile ülkeyi tamamen polis devletine dönüştürüp kalıcı bir sıkıyönetimde yaşam dayatılmak istenmekte olduğunu söyledi.

İHD Şırnak Şubesi öncülüğünde yapılan açıklamaya, DBP ve HDP il ve merkez ilçe teşkilatları, Şırnak Barosu ile KESK platformu gibi birçok kuruluş destek verdi. Toplanan grup adına ortak basın açıklamasını İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal okudu.

'YASA İLE DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ RAFA KALDIRILACAK'

Demokratikleşme söylemiyle hazırlanmış olan 'İç Güvenlik Paketi' ile demokratik hukuk devletinin rafa kaldırılarak, demokratik her türlü eylemin siyasal iktidarın terörüne maruz bırakılmak istendiğini vurgulayan İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal, şunları dile getirdi: "Yakın zamanda Cizre ilçesinde öldürülen çocuklardan başlayıp Roboski mağdurlarına, geçtiğimiz 20 yıllık zaman dilimi içerisinde on binlerce faili meçhul cinayetin mağdurlarına kadar asgari düzeyde bile olsa adalet amaçlanmadığı gibi, mağduriyetlerini dile getiren, hakları olan adaletin yerine getirilmesini isteyen mağdurlara her türlü hukuksuzluk yapılmaktan geri durulmamıştır. Mevcut yasaların uygulanmasında bile ayak direten siyasal iktidar ve kolluk güçleri, yasalaşması amaçlanan ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısı’ ile ülkeyi tamamen polis devletine dönüştürüp kalıcı bir sıkıyönetimde yaşam dayatılmak istenmektedir. Mevcut haliyle bile demokratik ve anayasal olan toplantı ve gösteri hakkını kullananlar hakkında her türlü dava açılabilmekteyken, yapılacak değişiklikle toplantı ve gösteri hakkını kullanan her vatandaşa ‘düşman’ ilan eden ve bundan hakaretle ‘savaş’ yetkileri getiren ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısı’ ile polis ve idarenin, her an, yaşamın her alanına kontrolsüz biçimde nüfuz etme yetkisiyle donatıldığı yeni bir aşamaya geçilmek istenmektedir."

'BU YASA İLE BİREYLER GÜVENCESİZ HALE GELECEK'

Çıkarılmak istenen yasa ile bireylerin korumasız ve güvencesiz hale geleceğini ifade eden Başkan Emirhan Uysal, "Yargı yetkisi idare ve kolluğa devredilerek, arama yapma ve keyfi biçimde kayıt dışı alıkoyma yetkisi meşrulaştırılacak, şiddet, işkence ve kötü muameleye karşı bireyler korumasız ve güvencesiz hale getirilecek. Valinin doğrudan gözaltı kararı verebilmesine ve savcı yetkilerini kullanabilecek polisleri atamasına olanak tanıyacaktır. Bu yargının bağımsızlığına müdahale anlamına gelecektir ki pratikte hak savunucularının elini güçlendiren her türlü yasa maddesi ortadan kaldırılmak istenmektedir. İdarenin ve polisin haksız ve hukuk dışı uygulamalarının yargısal denetimi ortadan kaldırılmak istenmekte, adil yargılanma ilkeleri, mağdurlar bakımından adalete erişim hakkı yok edilmek istenmektedir. Polis silah kullanma yetkisinin genişletilmesine, savcı yetkilerini doğrudan kullanabilmesine, istediği kişiyi ve aracı hakim kararı olmaksızın durdurma ve aramasına, aldığı tedbirlere uymayanlar hakkında itiraza imkan olmayan müdahalelerde bulunabilmesine, istediği kişinin telefonlarını 48 saat boyunca adli denetim olmadan dinleyebilmesini, toplumsal gösterilerde katılanların üzerinden 3 gün çıkmayacak biçimde boyalı su kullanabilmesine, kısacası toplumda yaşayan bireylerin özgürlüklerine diledikleri gibi müdahale etmelerine olanak tanıyacaktır." diye konuştu.

'AKP TARAFINDAN GETİRİLEN YASA DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ'

AK Parti hükümeti tarafından getirilmek istenen İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın derhal geri çekilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Uysal sözlerini şöyle tamamladı: "Kiralık araçların kayıt bilgilerinin anlık olarak emniyet sistemine entegre edilmesine, çipli nüfus kimlikleri ile vatandaşların tüm hareketlerinin izlenmesine; hem jandarmanın hem de emniyetin üzerinden İçişleri Bakanlığı’nın hikmetinden sual olmaz yetkilere kavuşmasına imkan verilecek ve inanılması güç ama bunun adına demokratikleşme denilecektir. AKP Hükümetinin 13. yılında kalıcı sıkıyönetim öngören, toplantı ve gösteri hakkını kullanan tüm vatandaşları ‘düşman’ kategorisine indiren ve bu anlayıştan hareketle ‘savaş’ yetkileri getiren ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısı’ derhal geri çekilmeli, ülkeyi sıkıyönetim döneminde yaşamaya zorlayan yasa maddeleri yasa metninden çıkarılmalıdır."

Şırnak Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıp ortak basın açıklaması yapan kalabalık, açıklamadan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilisim