Sadettin Tantan’dan Diyarbakırspor yorumu! Sadettin Tantan’dan Diyarbakırspor yorumu!
Türkiye Ju Jitsu ve Brezilya Jiu Jitsu Federasyonu 2013 faaliyet programında yer alan, Dan denklik sınavları, 1. ve 2. Kademe antrenörlük Kursları Kemer Reach Hotel Antalya'da 35 ilden 172 antrenör ve sporcunun katılımıyla gerçekleşti.

Seminere, Türkiye Ju Jitsu ve Brezilya Jiu Jitsu Federasyonu’na destek veren, Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Eden Sporcular Federasyonu (DUMESF) Başkanı K. Muzaffer Ilıcak, Dünya Budo Federasyonu Başkanı Fikret Küçükakdere, Ninbudo Aiki Jutsu Federasyonu Başkanı Zuber Saydan, Dentokan Federasyonu Başkanı Adnan Şafak Yüksel katıldı.

Ju Jitsu ve Brezilya Jiu Jitsu Federasyonu tarafından düzenlenen Dan denklik sınavı ve Antrenörlük kursu Antalya'nın Kemer ilçesinde yapıldı. Kursa JJIF tarafından görevlendirilen JJIF Newaza Gelişim Sorumlusu aynı zamanda Balkan ve Asya Hakem Komitesi Başkanı Cory Constantin Vacarenco antrenör olarak görev yaptı.

Seminerin İlk gününde Federasyon Başkanı Orhan Özaktı, bir konuşma yaparak tüm davetlilere, 'hoş geldiniz.' dedi. Öncelikli olarak katılan tüm sporcu, antrenör, spor adamı, basın mensubu ve sporseverlere teşekkür etti.

Ju Jitsu ve Brezilya Jiu Jitsu Federasyonu Genel Sekreteri Özgür Armağan Polat yaptığı sunumla Ju Jitsu Sporunun ülkemizde ve dünyadaki dünü ve bugünü tanıttı.

Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Eden Sporcular Federasyonu (DUMESF) Başkanı K. Muzaffer Ilıcak, Türkiye Mücadele Sporlarında Ju Jitsu dalının çok önemli bir yeri olduğunu Judo, Tekvando, Karate, Aikido, Kungfu Vuşu ve diğer spor dalları gibi yıllardır en çok sevilen sporu olarak kabul edildiğini söyledi.

Ilıcak, "Diğer dalların aksine federasyon olması, dünya sistemlerine uyum sağlaması ve yurdumuzda yapılanması bu federasyonla başladı. Ju Jitsu federasyonu Başkanı ve Mücadele Sporlarına yıllardır emek veren Orhan Özaktı bir ilki gerçekleştirdi. Türkiye Ju Jitsu ve Brezilya Jiu Jitsu Federasyonu mücadele sporlarına yepyeni bir soluk ve heyecan getireceğine inanıyorum." dedi.

Seminerde Cory Constantin Vacarenco’ya Şevki Erdoğan, Burak Değer Biçer, Feridun Süleymani, İbrahim İnal, Semih Işık ve Vidal Erkohel Antrenör olarak eşlik ettiler ve JJIF Fight, Duo, Ne waza ve self defence ve IBJJF Kuralları hakkında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca her dersten sonra IBJJ sporcuları antrenman yaptılar.
Katılımcılar tarafından daha çiçeği burnunda bir federasyon olmasına rağmen son derece kaliteli bir organizasyon olduğu. Federasyon Başkanı Orhan Özaktı ve ekibinin özverili çalışmasının organizasyonun kalitesini artırdığı dile getirildi.

Aksaray Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Fatma Arslan yetenek seçimi konusunda kursiyerlerle bilgilerini paylaştı. Bundan sonrada federasyonun tüm faaliyetlerini destekleyeceğini akademik anlamda antrenörlerin yanında olduğunu da ifade etti.

Orhan Özaktı kısa bir süre sonra BJJ seminer ve Hakem Kursu hemen ardından talebin yoğun olmasından dolayı Mersin'de bir antrenör kursu daha açılacağını mayıs ayında ise Avrupa Ju Jitsu şampiyonası hazırlıkların hızlandığını söyledi.

JU JİTSU NEDİR?

Japonca'da yumuşaklık tekniği anlamına gelmektedir. Geleneksel Japon savaş sanatlarındandır. Rakibin saldırı ivmesinden faydalanarak, vuruş, tutuş, fırlatma, ve bilek kilitleri gibi tekniklerle etkisiz hale getirmeye çalışmak üzerine kurulu uzun ve çok tekrara dayanan bir eğitimi vardır. 1920 yıllarında Japonya'da Ju jitsu eğitimi veren yöresel bir okul olduğu bildirilmekte. Judo ve aikido gibi benzer savaş sanatları, ju jitsu tekniklerinden yola çıkılarak türetildiği de ileri sürülmüştür.

Dövüş alanı: Uyarı alanıyla birlikte dövüş alanının tamamı karşılaşma sahası olarak bilinir. Bazı ulusal ve uluslararası turnuvalar altı metrekarelik daha küçük dövüş sahalarında yer almasına karşın çoğunlukla 10 metrekaredir. Büyük karşılaşmalarda, yüzey "tatami" denilen geleneksel, örülmüş hasırdan yapılır. Bitiştirilmiş hasırlar genellikle yeşil olsa da herhangi bir renk de uygundur. Büyük karşılaşmalar dışında bazen tek bir kauçuk örtü kullanılabilir.

Editör: TE Bilisim