Kızlarımız aslında bir voleybol imparatorluğunu da devirdi! Neden mi? Kızlarımız aslında bir voleybol imparatorluğunu da devirdi! Neden mi?
Uluslar arası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu, aralarında karatenin de bulunduğu ve Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi’nin önerdiği beş sporun olimpiyat oyunlarına alınmasını kabul etti. Karar, Ağustos ayında Rio’da yapılacak IOC Genel Kurulu’nda resmileşecek.

Uluslar arası Olimpiyat Komitesi (IOC) Lozan’da yaptığı yönetim kurulu toplantısında Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi tarafından beş spor dalının oyunlarda yer almasını kararlaştırdı. Buna göre karate, beyzbol/softbol, sportif tırmanış, su kayağı ve sörf Tokyo 2020 programında yer alacak. Oyunlara eklenen beş yeni spor dalında 18 kategoride toplam 474 sporcu mücadele edecek. Resmi açıklamanın Ağustos ayında Rio’da düzenlenecek IOC Genel Kurulu sonrası yapılacağı öğrenildi. Ancak genel kurulda yönetim kurulu kararının aksi yönde bir karar çıkma olasılığı bulunmuyor.

KARATENİN BEKLEYİŞİ BİTTİ

2012 Londra ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları programına girmek için yoğun çaba harcayan karatenin olimpiyat bekleyişinin sona ermesi uluslar arası karate camiasında sevinçle karşılandı. Dünya Karate Federasyonu (WKF) resmi twitter hesabından karatenin Tokyo 2020’ye bir adım daha yaklaştığını yazdı. IOC Yönetim Kurulu kararına göre Tokyo 2020’de altı kumite (üç erkek, üç bayan) ve erkek-bayan katada toplam 60 sporcu yarışacak.

DELİHASAN’DAN ERDENER’E TEŞEKKÜR

Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, karatenin olimpiyat oyunlarına girmesinin gecikmiş ve doğru bir karar olduğunu söyledi. Karatenin beş kıtada yapılan dünyanın en yaygın sporlarından biri olduğunu vurgulayan Delihasan, "Bu süreçte Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve IOC üyesi Uğur Erdener’e çabaları için teşekkür ediyoruz. Sayın Erdener’in alınan bu kararda emeği çok büyüktür." diye konuştu.

Uluslararası arenada son yıllarda Türkiye’nin en başarılı sporu olma onurunu yaşadıklarını ifade eden Delihasan, "Bu karar Türkiye’de karate ile ilgilenen herkesin motivasyonunu bir kat daha artıracaktır. Dünya ve Avrupa şampiyonalarında elde ettiğimiz madalyalara olimpiyatlarda da devam etmek istiyoruz. Türk karatesi olarak 2020’ye hazırız." dedi.

MADALYA DEPOSU KARATE

Karate Milli Takımı katıldığı son dört Avrupa şampiyonasında ortalama 10 madalya kazandı. Milli takım, geçtiğimiz ay Montpellier’de düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası’nı 11 madalya ile tamamlamıştı.

2012 yılında Paris’te yapılan Dünya Karate Şampiyonası’nda bir altın, iki gümüş, üç bronz, 2014’te Bremen’deki şampiyonada ise iki altın ve üç bronz madalya kazanmıştı. Türkiye’de toplam 177.790 lisanslı karateci bulunuyor.
Cihan

Editör: TE Bilisim