Şenol Güneş'in suçu ne? Trabzonlu olması mı? Şenol Güneş'in suçu ne? Trabzonlu olması mı?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eski Disiplin Kurulu Üyesi ve spor hukukçusu avukat Remzi Kazmaz, şeytanın bile aklının ermediği oyunlarla futbolun kirletildiğini belirterek “Şike ve illegal yoluyla kara para aklanıyor.” dedi.

    Dünya Kupası, Avrupa Futbol Şampiyonası ve Şampiyonlar Ligi de dahil 380'den fazla futbol maçındaki şike skandalını değerlendiren spor hukukçusu Av. Remzi Kazmaz, son gelişmelerin futbolun Avrupa ve dünyadaki kara defterini ortaya çıkardığını söyledi.

    Avrupa futbolunda şikenin, ırkçılığın ve şiddetin boyutlarının had safhaya ulaşmasının küresel ekonomik krizle bağlantısı olduğunu savunan Av. Remzi Kazmaz, “Kapitalizm suç örgütleriyle ve küreselleşerek dünyanın dört bir yanını kirletiyor. Futbol dahil ekonominin hızla büyümesi suç örgütlerini ayağa kaldırdı. İllegal yoluyla kara paranın aklanmasında şeytanın bile aklının ermediği oyunlarla futbolu kirletiyorlar.” diye konuştu.

    Remzi Kazmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Artık kapitalizmin pislik çukuruna düşen futbolun güzel ruhunu korumak spor camiasındaki herkese düşüyor. Ayrıca Almanya’da büyük yankı uyandıran ve bizi de rafa kaldıran Bochum dosyası bahane edilerek Türkiye’ye atfedilen 79 maçta şike olduğu iddiasının tekrar gündeme getirtilmesini Türkiye’yi de bu olayların içine çekebilmek için yapılan bir gayret olarak görüyorum. Bochum Savcılığı tarafından yürütülen 79 maçla ilgili soruşturmanın içinde mutlaka bazı şike olayları çıkacaktır ama geçmiş yıllardaki gibi büyük çapta bir şike skandalı beklemiyoruz. Türkiye’deki şike olaylarına methiyeler düzen UEFA ve FIFA’nın değerli yöneticilerinin Avrupa’daki rezalet karşısında ne diyeceklerini de merak ediyoruz.”

    Türkiye’nin şike konusunda üzerine düşeni yaptığını, yasa çıkartan birkaç ülkeden biri olduğunu bu nedenle şikenin baş aktörü olarak gösterilmemesi gerektiğinin altı çizen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eski Disiplin Kurulu Üyesi, “Türkiye’de şike konusunda önemli ve olumlu adımlar atıldı. Şike ve oyunları skandalları yapılan yasal düzenlemeler ve kurulan yeni idari birimler sayesinde önümüzdeki dönemde bitecek. İnancımızı koruyoruz. Yaşadığımız olaylar, Avrupa’daki şike skandallarının Türkiye’ye yansımasıdır.” diye konuştu.

    Ekonomik gelişmeler ve rant ilişkilerinin sıkı denetlenmediği, caydırıcı yaptırımlara bağlanmadığı her ülkede şikenin olacağını vurgulayan Kazmaz, alınması gereken diğer önlemleri şöyle sıraladı:

“Bugün milyonlarca dolarlık harcamalar yapan kulüpler halen köhnemiş dernekler yasasıyla yönetiliyor. Bir an önce kulüpler yasası çıkartılarak kulüplerin muhasebesi hem maliyeye açık olmalı hem o kulübün üyeleri tarafından denetlenebilmeli hem de UEFA kriterlerine uygun olmalı. Kara para hem şikenin hem de şiddetin anasıdır. Futbolda şiddet ve şikeyi 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa ile halledemezsiniz. Kulüp başkanından futbolcusuna kadar camiadaki herkes sorumluluk duygusuyla ve bilinciyle hareket etmeli, bu konuda aykırı davranışlar kesinlikle cezalandırılmalıdır. Holigan taraftarları takip edecek spor güvenlik birimleri kurulması için TFF ve Emniyet işbirliğini hızlandırmalıyız.”



ERKAN AKSUCUCU: YARGILAMALARA HEMEN BAŞLANMALI

Spor hukuku uzmanı Av. Erkan Aksucu ise şikenin çok az ülkede suç olarak değerlendirildiğini ve Türkiye’nin bu ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

    Yeniden düzenlenen 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa kapsamına suçların yargılamalarının hızla yapılması çağrısında bulunan Av. Aksucu, “Yargılamalar için gecikmeksizin spor ihtisas mahkemelerinin faaliyete geçmesi şarttır. Zira spor hukuku tamamen ayrı bir hukuk alanıdır. İçeriği ve sonuçları bakımından yargılamanın hemen yapılması ve sonuçlandırılması gerekiyor. Şike ve teşvikin önlenmesi bakımından gerek TFF gerekse Spor İhtisas mahkemeleri ve güvenlik personeli işbirliği içinde olmalıdır.” dedi.

Editör: TE Bilisim