Hani Türkler Göçebe Bir Kavimdi? Hani Türkler Göçebe Bir Kavimdi?
Adana’da, kuvvetli fırtına ve yağmur sonrası Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadırları su bastı. Çadırlarda kalanların bütün malzemeleri kullanılamaz hale gelirken, yalın ayaklı çocukların durumları ise yürekleri burktu.

İç savaş sonrası Adana’ya gelen Suriyeliler kış mevsiminde hayat mücadelesi veriyor. Adana’da dün gece etkili olan fırtına ve yağışlı hava sonrası yaklaşık 300 çadırın bulunduğu, geçen hafta bir bebeğin öldüğü Koza Mahallesi’ni su bastı. Suriyelilerin yaşadığı çadırlar kullanılamaz hale geldi. Geceyi çevredeki evlerde geçiren Suriyeliler, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor. Hayırseverlerin verdiği battaniye, yorgan, kıyafet gibi yardımların su baskını nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini vurgulayan Suriyeliler, su basmayan yerlerde ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Dondurucu soğukta bazı çocukları yalın ayak çamurda gezmesi üzerken, bir kız çocuğunun ayağındaki kesik dikkatleri çekti. Hayırseverlerin getirdiği simit ve poğaçaların adeta yağma edilmesi de vatandaşların yaşadığı sefaleti ortaya koyuyor.

Çöpten topladıkları malzemeleri hurdacılara satarak ekmek almaya çalıştıklarını söyleyen Musa Ahmed Mohammed (24), ülkelerine gitmek istediklerini ancak kabul edilmediğini söyledi. Adana’da sefalet ve rezillik içinde yaşadıklarını anlatan Mohammed, dilenmeye ise gururlarının el vermediğini dile getirdi.

Penbe Mohammed (64) ise gece yağmur sonrası çadırlarını su bastığını, çevredeki bir vatandaşın kendilerine kucak açtığını belirtti. 10 çocuğuyla çadırda kaldığını anlatan Mohammed, acilen yardım beklediklerini vurguladı. İbrahim (12) isimli çocuk ise bir müddet okula gidebildiğini ancak yağmurlar sonrası okula gidemediğini anlattı. İbrahim, Suriye’deki arkadaşlarını ise çok özlediğini dile getirdi.

Öte yandan, Suriyelilerin yaşadığı mağduriyeti tespit için Gökkuşağı Eğitim, Yardım ve Dayanışma Derneği üyesi bayanlarla bölgeye gelen Mehmet Göktaş, “Gece yağan yağmurda bu insanların çadırları su altında kaldı. Biz yardım getirecektik ancak bu ortamda getireceğimiz yardımın bir faydası olmaz. Bu insanlara bir an önce kalabilecekleri yerler ayarlamak lazım. Eski devlet hastanesi atıl durumda, bu insanlar oraya veya Tarsus yolundaki Çukobirlik’e yerleştirilebilir.” dedi.

Dernek üyeleri, daha sonra valiliğe giderek Vali Mustafa Büyük’e Suriyelilerin içinde bulunduğu durumu anlattı. Vali Mustafa Büyük ise gereken yardımın belediyeler ile işbirliği yapılarak iletileceğini ifade etti.



Editör: TE Bilisim