ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR! ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR!
Tarihi yapılara sahip çıkarak kente kazandıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Tavşancıl’da bulunan Çarşı Camii’ni restore ediyor. Yıllardır hasarlı olduğu için ibadete kapalı olan tarihi yapı restorasyonun ardından kapılarını tekrar açacak. Restorasyon çalışmaları devam eden yapının zamanla çürüyerek taşıyıcılığını yitirmiş ahşap elemanları değiştiriliyor. Taşıyıcı özelliğini yitirmemiş kurtarılabilir durumdaki ahşap kısımlara ise kimyasal işlem uygulanarak korunmaya ve kurtarılmaya çalışılıyor. Camide taşıyıcılığını yitirmeyen tüm yapı elemanları korunuyor. Yenilenen oturtma çatı ise yapıya özgü kiremitle kaplandı.

Restorasyon çalışmaları kapsamında caminin minaresi zemine kadar indirilerek sağlamlaştırıldı. Bodrum, ibadet ve mahvel katından oluşan camii içi ahşaptan cephesi ise kesme taşlardan oluşuyor. Tavşancıl'ın Merkez Camii niteliğindeki cami çarşı içinde yer alıyor. Minberi bulunmadığı için sadece vakit namazlarının kılındığı caminin inşa tarihi ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Kare planlı cami, kâgir olarak yapılmış olup üzeri kubbe yerine çatı ile örtülü. Camiye 1818 yılındaki onarımı sırasında çeşitli ağaç işlemeler ve asma katı destekleyen ağaç sütunlar ilave edilmiş.

132 METREKARE ALAN

Tavşancıl Çarşı Camii 132 metrekarelik oturma alanına sahip. Ahşap oturtma çatılı, minaresi çatıdan çıkma taş olan yapı, iki odacıklı bodrum kat, zemin kat ve kadınlar mahfilini oluşturan asma kattan meydana geliyor. Bodrum kat kazan dairesi, malzeme odası ve arşiv olarak projelendirildi. Proje kapsamında camii bahçesine mermer tabureli şadırvan yapılacak.









Editör: TE Bilisim