Altay tankı projesi için Avusturyalı AVL firması ile imzalanan anlaşma, Avusturya hükümetinin iç işlerimize karışacak şartlar istemesi üzerine iptal edildi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen OTOKAR'ın ana yüklenici olduğu Milli Tank Altay projesinde, tankın motoru Tümosan tarafından geliştiriliyordu. 

AVUSTURYA, İÇ İŞLERİMİZE KARIŞACAK 'ŞART' İSTEDİ

Tümosan, Avusturyalı AVL firmasından teknik destek almak için anlaşmıştı. Ancak AVL'nin taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle sözleşme iptal edilmişti.

TÜRKİYE BU TEKNOLOJİYİ KAZANMASIN DİYE ENGEL OLDULAR

Türkiye’nin söz konusu teknolojiyi kazanamaması yönünde, özellikle bu teknolojileri elinde bulunduran ve pazarı kontrol eden ülkeler olumsuz tavır sergilemesi ve teknik destek vermek için içişlerimize karışacak şartlar ortaya koyulması üzerine sözleşme iptal edildi.

KAP'a yapılan bilgilendirmede "Sözleşme gereği 90 gün sonra hükümet onayını getirmesi gereken AVL Firması arka arkaya talep ettiği süreler sonrasında da Avusturya hükümetinin Ülkemizin iç işlerine müdahale edecek şekilde şartlar içeren ihraç lisansında israr etmesi ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından bahse konu ihraç lisansının kabul edilmemesi nedeniyle taahhütlerini yerine getirmemiş ve sonrasında TDS Sözleşmesi iptal edilerek firmanın verdiği teminat irat kaydedilmiştir." denilmişti.

1 HAFTA EK SÜRE ALINMIŞTI

Milli tank Altay için geliştirilecek yerli motor projesi ortağı Avusturyalı firma AVL ile sözleşme iptalinin ardından yeni ortak arayışına girildi. Geçtiğimiz hafta ise  Altay Tankı'nın motorunu geliştirmekte olan Tümosan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan bir ay üzerinde bir hafta daha ek süre aldı. Ancak AVL firmasıyla yaşanan sorunlar sonrası sözleşme iptal edilince yeni yeni bir ortak bulunamadı.

ALTAY TANKI SÖZLEŞMESİ İPTAL OLDU

Cuma günü KAP'a yapılan açıklamaya göre, Tümosan'ın Altay Tankı motor geliştirme için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzaladığı ikinci ek süre Cuma günü sona erdi ve şirket ortağı Avusturyalı firma AVL ile sözleşme iptalinin ardından, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzaladığı sözleşmeyi cezasız olarak karşılıklı feshettiğini açıkladı.

(Kaynak: Haber7, Akit)

Editör: TE Bilisim