Dünyada GSM şirketlerinin gelirlerinin %50'lik kısmının SMS mesaj servislerinden kazanıldığı ve toplumun tüm kesimlerini içine alan bir haberleşme aracı olduğu gün gibi ortadadır.Haberleşme Teknolojisinin cep telefonu kullanıcılarına sunduğu bu sistem,hayatımızın tüm anlarında vazgeçilmez ve bağlayıcı bir unsur olarak gelişimini devam ettirmektedir.
Değişen ihtiyaç ve iletişim ihtiyaçlarımız,GSM şirketlerinin yaptığı kampanyalar sayesinde yeni bir boyut kazanarak,neredeyse SMS servislerinin daha uygun paketler ve fiyatlara kullanılmasına etken sağlamıştır.
SMS(Short Message Service) Teknolojisinin bu denli yaygınlaşması,hukuksal bağlayıcı unsurlarıda beraberinde getirmektedir.Yazdığımız her SMS
kişisel eylem olarak sizin sorumluluğunuzdadır.Öyle ki;Dünyanın birçok ülkesinde SMS(Short Message Service)bağlayıcı delil niteliğinde hukuksal olarak kullanılmaktadır.
Örneğin;Kişinin herhangi bir hukuksal suçu ya da bir olguyu SMS ile işlediğinde,ülkemizde birçok dava ve mahkemede SMS delil niteliğinde kabul edilebiliyor.
-Boşanma davaları
-Alacak,verecek davaları
-Hakaret davaları
Bunlara örnek teşkil edecek hukuksal olayların birkaçıdır.Hukuksal mücadelede önem arzeden SMS sisteminin bu denli kullanılması ve mahkemelerde delil olarak sunulması,toplumda farklı bir sorunu yanında barındırıyor.Teknolojinin hızlı biçimde değişen ve güncellenen dünyasında SMS(Short Message Service)kayıtlarına müdahale edilemez mi? Cep telefonuna gelen bir SMS'i teknolojik unsurlarla içeriği değiştirilip delil niteliği kazandırılması sonucunda,toplumda bir çok kişi zan altında kalamazmı?Ya da kullanılmış olamaz mı?
Türkiye'de SMS(Short Message Service) sistemini hukuksal olarak incelediğimizde karşımıza şu etkenler çıkıyor.
SMS lerin delil olma niteliği birçok mahkemenin hüküm vermesinde etkili oluyor.
Yasal olarak;(Short Message Service) delil olması için kayıt altına alması gerekiyor.Yani GÖNDEREN NUMARA,GÖNDERİLDİĞİ ZAMAN DİLİMİ-SAAT VE SANİYE,MESAJ MERKEZ NUMARASI VE MESAJ İÇERİĞİ KAYIT ALTINA ALINMASI GEREKİYOR.
ÖRNEĞİN (A) ŞAHSI BANA HERHANGİ BİR KONUDA MESAJ GÖNDERDİ,BENDE BU SMS İÇERİĞİNİ DEĞİŞTİREREK SİZİ MAHKEMEYE VERDİM VE GÖNDERİLEN SMS LERİ DELİL OLARAK SUNDUM.MAHKEME TİB VASITASI İLE OPERATÖRDEN GÖNDERİLEN SMS HAKKINDA BİLGİ TALEP EDER VE BİLGİLERİ GÖNDERİR...
GÖNDERİDE;GÖNDERDİĞİ ZAMAN-SAAT VE SANİYE,MESAJ MERKEZ NUMARASI,MESAJ SERVİS SAĞLAYICISI AMA "MESAJ İÇERİĞİ YOKTUR"..MAHKEMEDE İLETİŞİM SAĞLAYICISINDAN ALDIĞI BU BİLGİLERLE SMS GÖNDEREN KİŞİYE GEREKLİ CEZAYI VEREBİLİYOR.
Ülkemizde yasal olarak cep telefonunuz dinlenmiyorsa,SMS(Short Message Service)içerikleri saklanamaz.Sadece yukarıda bahsettiğimiz gibi güncel bilgilere ulaşılabilir.Böyle bir noktada SMS değiştirme sisteminin ne kadar tehlikeli bir boyuta geldiği gözler önüne serilmektedir.
İnternette şehir efsanesine dönen SMS içeriği,kızılötesi özellikli telefonlarda değiştirilebilir gibi söylentilere Bilişim Uzmanı Adem TAŞKAYA 5 yıllık bir araştırma sonucunda şu cavabı veriyor.
-SMS(Short Message Service)içerikleri değiştirilebilir.Kişinin cep telefonundaki sim kartı,kendi imkanlarımla geliştirdiğim AST1630 adlı ciihaza takarak üzerinde istediğiniz değişimi gerçekleştirebiliyorsunuz.Bu teknoloji tarafımca mahkemelerde delil karartma etkenlerini ortadan kaldırmak için kamu yararına kullanılacaktır.

Müthiş bir başarı hikâyesi: DAMAT Müthiş bir başarı hikâyesi: DAMAT
Adem Taşkaya

Editör: TE Bilisim