TÜBİTAK, terahertz teknolojisiyle çalışan x-ray cihazı yaptı. Cihaz, canlı bombayı, silahları ve uyuşturucuyu 10 metre uzaktan belirleyebiliyor.

Bilgi çağında yenilenerek gelişmek Bilgi çağında yenilenerek gelişmek

Teknolojik yatırımlarını artıran TÜBİTAK, bombalı eylemleri önlemek amacıyla yeni bir cihaz geliştirdi. Türk mühendisler tarafından geliştirilen x-ray cihazı, bomba ve uyuşturucu taşıyan insanları 10 metreden tespit edebilecek. Projenin gerçekleştirilmesi için TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projeleri Destekleme Programı kapsamında Ar-Ge desteği verildiğini açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sistemin askeri ve sivil tesis girişlerindeki x-ray teknolojisini tamamlayıcı olacağını söyledi.


Terahertz teknolojisi kullanıldı

İnsan sağlığı üzerinde herhangi bir zararı bulunmayan sistemde ‘terahertz’ teknolojisi kullanıldı. Havaalanı ve güvenlik tesislerinde X-ray cihazlarının çanta, giysi ve eşyaları kontrol etmekte kullanıldığını, insanların manyetik algılayıcı çemberlerden geçirildiğini aktaran Bakan Ergün, söz konusu işlemin uzun kuyrukların oluşmasına neden olduğunu, terahertz ışınları sayesinde yolcuların güvenlik çemberinden direkt geçebilir duruma geleceğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim