Aselsan ve Karsan'dan yerli ve milli elektrikli minibüs Aselsan ve Karsan'dan yerli ve milli elektrikli minibüs
 SİLİKON Vadisi’ndeki Türk girişimcilerden biri olan ve Konya’da doğan Orkut Büyükkökten’in kurduğu sosyal ağ orkut.com kapanıyor. Google’ın bünyesinde Büyükkökten tarafından geliştirilen ve dünyanın ilk sosyal ağ projeleri arasında yer alan orkut.com’un blogunda paylaşılan bilgilere göre site, 30 Eylül’de 10 yıllık macerasına son verecek. Aktif olarak orkut.com’u kullanmaya devam eden kullanıcılarsa Google TakeOut servisiyle Google’ın diğer bir sosyal ağı Google+ üzerine kaydırılacak.
DOKTORA PROJESİ
Silikon Vadisi’nde adını sık sık duyurmayı başaran Orkut Büyükkökten, yarattığı sosyal ağlarla biliniyor. 1975 doğumlu olan Büyükkökten, Bilkent Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği bölümünde okuduktan sonra ABD ’deki Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri üzerine doktora yaptı. Büyükkökten, 2000 yılında doktora projesi olarak ‘Club Nexus’ adındaki ilk sosyal ağ projesini hayata geçirdikten sonra Google ekibine katıldı. Burada Orkut.com’u geliştiren Büyükkökten, kısa zamanda eski Google yöneticilerinden ve şu anda Yahoo’nun CEO’su Marissa Mayer’in dikkatini çekmeyi başardı. 2004 yılında hayal ettiği sosyal ağları anlatan Büyükkökten, zamanının yüzde 20’sini sosyal ağ geliştirmek için harcadığını ve en büyük hayalinin farklı hayatlar yaşayan internet kullanıcılarının birbirine bağlanabilmesi olduğunu açıklamıştı. Google’da 10 yıldan fazla süre çalışan Büyükkökten, geçen mayıs ayında istifa ederek kendi girişimleri üzerine çalışmaya devam ediyor.
BREZİLYA FATİHİ
Facebook benzeri bir sosyal ağ olan Orkut.com, her ne kadar ABD’de kurulan bir proje olsa da daha sonra Brezilya’da hızla popülerlik kazanması üzerine merkezini Rio’ya taşıdı. Şirketin, 2011 yılında sadece Brezilya ve Hindistan’da toplamda yaklaşık 70 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyordu. Ancak Facebook ve Twitter’ın yanı sıra Google’ın kendi sosyal ağı olan Google+’ı kullanıcılara sunması Orkut.com’un hızla ziyaretçi kaybetmesini sağladı. Yaklaşık 2 yılda dünya çağındaki hemen hemen tüm kullanıcıları kaybeden Orkut.com’un yaklaşık 10 milyon civarında aktif üyesi kalmıştı.

GOOGLE KURUCULARINI KIRMADI

STANFORD Üniversitesi’nde okurken Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin ile tanışan Büyükkökten, Gazete Bilkent’e yaptığı açıklamada öğrenciylen Microsoft’tan iş teklifi aldığını ancak mezun olduktan Google’dan gelen teklifi kabul ettiğini ifade ediyor. Büyükkökten, “Google henüz yeni başlamıştı, çok inandırıcı, orijinal, gelecek vaat eden bir projeydi. Ayrıca okul nedeniyle aşina olduğum ve sevdiğim silikon vadisi bölgesinden ayrılmak zorunda kalmadım” şeklinde konuşuyor.
RAKAMLARLA ORKUT.COM
100 milyon2004 yılındaki aktif üye sayısı

10 milyon
2013 yılındaki aktif üye sayısı

%48
Brezilya’daki pazar payı

%5.9
ABD’deki pazar payı

6 binİnternet siteleri arasındaki sırası

Editör: TE Bilisim