Müthiş bir başarı hikâyesi: DAMAT Müthiş bir başarı hikâyesi: DAMAT
 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent, önemli bir buluş ortaya koydu. Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz'un geliştirdiği esnek güneş paneli, hücum yeleklerine monte edilebildiği için özellikle arazideki Mehmetçiğe büyük fayda sağlayacak. Yeleklerden ilk etapta 35 bin adet üretilecek.

Güneş paneli yeleğinin tanıtımı, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Yrd.Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz ile birlikte yapıldı. Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, ürünün çok önemli olduğunu belirterek, "Panel esnek ve elastik bir yapıya sahip olduğu için kullanım alanları çok geniş. İnşallah üretime geçildiğinde kullanım alanının genişliği de dikkate alındığında çok ciddi bir istihdama da yol açmış olacak" dedi.


Eksi 60 derecede çalışabiliyor.

Giyilebilen panellerin bir insanın ihtiyacı olan enerjiyi üretebildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, "Ürün nano güneş paneli yeni bir üründür. Bu panel, dünyada bu boyutta yapılan ilk güneş panelidir. Çok esnek bir paneldir. 0.5 volt üretiyor. Bir insanın ihtiyacı olan tüm enerjiyi üretebiliyorsunuz. 20 yıllık ömrü var. Telefonunuz şarj edebilir, fener kullanabilir veya acil yardımlar için kullanabilirsiniz. Panel esnek ve kırılmazdır. Sıfırın altında 60 dereceye kadar donmaz. En önemlisi de giyilebilir bir teknolojiye sahiptir. Biz güneş paneli konusunda Çin'e bağımlıyız. Ancak bu bağımlığımız artık bizim üretimimizle Van'da olacak" dedi.

Asker hücum yeleğiyle kullanabilecek.


Esnek günei panelinn Mehmetçiğe de fayda sağlayacağını belirten Yavuz, "Hücum yeleklerine monte edilebilen ve maliyeti düşük olan paneller sayesinde arazideki askerler birçok cihazın enerjisini bundan sağlayabilecek. Ayrıca en önemli özelliği güneş açısından bağımsızdır. Güneş görmediği takdirde yine enerji üretebiliyor. Bunu normal güneş santrallerinde kullanacak hale getireceğiz" dedi.


"Ay ışığından enerji üreten panel üzerinde çalışıyoruz"


Gelecek yıl içersinde ilk etapta 35 bin panelle üretime başlayacaklarını söyleyen Yavuz, "Bir enerji firmasından 35 bin panel siparişi aldık. Biz bu çalışmamızı daha da geliştirerek ay ışığından enerji üreten panel yapmayı planlıyoruz. Denemesini yaptık ve olumlu sonuç aldık" şeklinde konuştu.

(Kaynak: İstanbul Ajansı)




Editör: TE Bilisim