AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
İzmir’de tekstil sektörünün teknik tekstil alanında rekabet gücünün arttırılması amacıyla Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi kuruluyor. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın desteğiyle Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) koordinatörlüğünde yürütülen proje hakkında ihracatçılar bilgilendirildi.

Bu amaçla EİB’de yapılan toplantıda konuşan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir’in teknik tekstil ürünlerinde ar-ge ve teknoloji yoğun bir üretim yapısına sahip olduğunu belitti. Projenin İzmir’in bu alanda rekabet gücünü arttırmak amacıyla hazırlandığını ifade eden Ünlütürk, “Ar-ge ve know-how üretecek böyle bir merkezin, halihazırda teknik tekstil üretimi yapan ve bu alanda potansiyeli ve isteği olan firmalarımıza ciddi katkılar sağlamasını öngörüyoruz.” dedi. Merkezin fizibilite etüdü kapsamında tekstil firmalarının katkısıyla yapılacak çalışmaların, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ve İşletme bölümleriyle birlikte Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Merkezle tekstil sektörünün ar-ge çalışmalarının sürdürülebilir bir boyuta taşınacağını vurgulayan Ünlütürk, şunları kaydetti: “Merkez, sektörün ortak ihtiyaçlarına yönelik ar-ge çalışmaları yapacak. Know-how üretme konusunda da etkili bir şekilde çalışabilecek. Ayrıca üniversite-sanayi işbirliğini fiiliyata aktarabilecek. Merkezde firmaların bireysel çabalarıyla yürüttükleri ar-ge çalışmaları da sürdürülebilir bir boyuta taşınacak ve kapasitesi arttırılacak.” Projenin, teknik tekstilin dünya, Türkiye ve İzmir’deki yerini belirleyecek bir nitelik taşıdığının altını çizen Sabri Ünlütürk, 2023 tekstil sektörü hedefi olan 20 milyar dolara ulaşmanın, teknik tekstil çalışmalarının analizini yapacak odak grup çalışmaları yoluyla da kolaylaşabileceğini bildirdi.

Toplantıda ayrıca durum analizi çalışması ile teknik tekstil kapsamına giren ürünlerin uluslararası ticaretinin analiz edildiği ve mevcut eğilimlerin belirlendiği bilgisi de verildi. Projenin bir sonraki aşamasını, firmaların birebir ziyaret edileceği Teknik Tekstil Sektörü Değer Zinciri Analizi’nin oluşturduğu vurgulanırken bu faaliyet kapsamında ayrıntılı analiz yöntemleriyle firmalara katma değer sağlayan bütün bileşenlerin detaylı analizinin yapılacağı anlatıldı. Bu analiz çalışmasının çıktılarının değerlendirileceği ve muhtemel müdahale alanlarına yönelik bir önceliklendirme yapılacağı, son aşamada ise önceliklendirilen alanlarda faaliyet göstermesi planlanan mükemmeliyet merkezinin kurulmasına yönelik bir fizibilite etüdü hazırlanacağı ve ayrıntılı bütçelendirme yapılacağı belirtildi.

Editör: TE Bilisim