Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı
Sarıkamış Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde AGENDA Region Kars 2025 Sarıkamış bölgesinin istikrarlı kalkınması için Master Plan ile ilgili program düzenlendi.

Programa, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kars İl Koordinatörü Berkay Çelik de katıldı. Çelik, TKDK olarak nitelikli yatırımları desteklediklerini söyledi.

Berkay Çelik konuşmasında, "Avrupa Birliği’nin aday ülkelere yönelik Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında ilki 2011 yılında ülkemizde uygulanmaya başlayan IPARD – Kırsal Kalkınma Programı ile bugüne kadar 10.742 projeye yaklaşık 3,5 milyar TL hibe desteği sağlandı. Bu destekler sayesinde 42 ilimizde faydalanıcı katkısıyla birlikte toplam 7 milyar TL'yi bulan yatırım gerçekleştirildi ve yaklaşık 51 bin kişiye istihdam sağlandı." dedi.

1 MİLYAR AVRO KAYNAK VATANDAŞLARIN KULLANIMINA SUNULACAK

2016 yılı itibariyle başlayan ve 2020 yılına kadar sürecek olan IPARD programının ikinci dönemine girdiklerini hatırlatan Çelik, "Bu yeni dönemde tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik desteklere yeni yatırım alanları ve artan hibe oranları ile devam edeceğiz. 801 milyon Avro’su AB’den olmak üzere, ulusal katkı ile toplam yaklaşık 1 milyar Avro’luk kaynağı vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız." ifadelerini kullandı.

IPARD YATIRIM ALANINA KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EKLENDİ

IPARD II ile ilk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü ve manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliğinin de eklendiği müjdesini paylaşan Çelik, şunları kaydetti: "Hayvancılık alanındaki bu hibe desteklerinin üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkarıldı. Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlayan arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı. Bu alandaki faaliyetlere makine ekipman parklarının kurulumu ve yenilenebilir enerji yatırımları da eklendi. Ayrıca bitkisel üretim kapsamında tıbbi aromatik bitki, süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliğinin yanında artık mantar yetiştiriciliği de desteklenecek."

IPARD II programı kapsamında hazırlıklarını yürüttükleri çalışmalarla yeni dönemde kırsal kalkınmada yerel katılımın sağlanacağını, çevreye duyarlı tedbirlerin uygulanacağı projeler ile yerel yönetimler ve bazı birliklerin yenilenebilir enerji yatırımlarının da destekleneceğini sözlerine ekleyen Çelik, "TKDK üretimi, çalışmayı, kaliteyi ve istihdamı özendiren ve destekleyen bir kurumdur. TKDK olarak Kars’ta 2009 yılında faaliyete geçtik ve toplam yatırım tutarı 210 milyon TL olan 110 başvuru sahibiyle sözleşme imzaladık. Bu 110 projenin 76 tanesinin 50 milyon TL’yi bulan hibeleri ödendi. Geri kalan projelerin de yatırım aşamaları tamamlandıktan sonra bunlar için de yaklaşık 42 milyon TL hibe desteği ödemesi yapılacak." diye konuştu.Cihan

Editör: TE Bilisim