Geçtiğimiz günlerde Sosyal Medya’da paylaşılan ve Dışişleri Bakanlığı’nca Adalet Bakanlığı başta olmak üzere bir çok devlet kurum ve kuruluşuna gönderildiği bildirilen Türkiye’de sığınmacı olarak yaşayan Doğu Türkistanlı 8 Uygur Türkü ile ilgili Mart 2020 tarihli  yazısını yorumlayan Türk Hukukçular. ” Türkiye’nin bazı istisnalar dışında ülkemize sığınan Uygur Türklerini Çin’e sınır dışı etmeye yönelik resmi bir  uygulaması  yoktur. Türk-Çin “Ortak Güvenlik İşbirliği Mekanizması” kapsamında  de olsa  Uygur Kardeşlerimizin Çin’e iade edilmesine izin verilmesi söz konusu olamaz. Ancak, şikayet edilen Uygurların bir süreliğine de olsa geçici olarak Geri Gönderme Merkezlerine konulması  normal bir presödürdür. Bu nedenlerle Uygur Kardeşlerimizin Çin’e teslim edilmesi hukuki olarak  mümkün değildir .” açıklamasında bulundular.

Özgür Asya radyosunun sorularını cevaplandıran  Av. Faruk Keleştimur görüşlerini şu sözlerle ifade etti:

” Türkiye’nin Uygurları Çin’e iade etme gibi bir plan veya icraatı yoktur. Ancak, Türkiye’de Uygurlara yani Doğu Türkistan’a karşı olan ve Çin yönetiminin her icraatını gözü kapalı olarak onaylayan ve destekleyen bazı gruplar var. Bu gruplar Doğu Türkistanlıları hedef alıyor ve onların hareket ve faaliyetlerini  Türk makamlarına   Çin elçiliği aracılığı ile   şikayetçi oluyor.  Türk yasalarına göre şikayet edilen her hangi konuyu  Türk kolluk kuvvetleri kavuşturmak zorundadır. Bu şikayetler soruşturulmadığı takdirde doğabilecek olumsuzluklardan Güvenlik Güçlerimiz sorumlu duruma düşerler. Çin’in Türkiye’deki taraftarlarının  şikayet ettiği Uygur Kardeşlerimiz  yabancı statüde oldukları için  onlar Göç İdaresine bağlı  Geri Gönderme Merkezlerine  gönderiliyorlar Geri Gönderme Merkezlerine konulanlar sadece Uygur Türkleri değil, bir çok yabancı ülke vatandaşları de  var. Onları soruşturma sonrası ülkelerine gönderiliyorlar. Ancak, Uygurların gideceği bağımsız devletleri yok. İade edildikleri takdirde onların can güvenliklerinin ciddi olarak tehlikeye gireceğini hepimiz biliyoruz. Devletimiz  yasal oturma izni olmayan Uygur kardeşlerimizi dahi geri göndermiyor ve bir süre sonra serbest bırakıyor.

Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?

Ancak, şimdiye kadar 2019’da Tacikistan üzerinden Çin’e iade edilen 2 küçük çocuklu Zinnetgül Tursun’dan başka T.C.Devletimiz hiç bir Doğu Türkistanlı Soydaşımızı Çin’e iade etmedi ve etmeyecektir de. Zinnetgül Tursun’un iade meselesi   bir istisnai bir durum ve bizi çok üzen ve kahreden bir  insani facia. Bu konuda  zaten Sayın İçişleri Bakanımızın  bu  uygulamadan  sorumlu olanlar  hakkında gerekenin  yapılacağını belirten bir açıklaması de var.

TÜRK HUKUKÇULAR: UYGUR TÜRKLERİNİN ÇİN’E TESLİMİ YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİLDİR !

Dışişleri Bakanlığının söz konusu yazısını yorumlayan  ve zor durumdaki Uygur Türklerinin gönüllü olarak Avukatlığını  de yapan  Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk  Fak.Öğretim üyesi Avukat  İlyas Doğan, 25 Ağustos’ta  Özgür Asya Radyosuna yaptığ yazılı açıklamada şunları söyledi: “Uygurların Çin’e iade edilmeleri hukuken mümkün değildir. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk ne diyorsa ve neye karar verirse idare onun kararını uygulamakla mükelleftir.  Ancak, Uygurlar haklarında yapılan şikayet üzerine ve yasal  zorunluluk nedeniyle geçici olarak  Geri Gönderme Merkezlerinde tutulabilirler. Bu istenmeyen durumla karşılaşan Uygurlar bize  Vekalet vererek derhal bize başvurduğu takdirde  biz onların kanuni haklarını savunur ve kendilerine yardımcı olabiliriz.   Dolayısıyla bu kişilerin bize bir an önce  verecekleri Vekaletname  ile  durumu bize iletmeleri  gerekiyor”  açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim