Kendi kendine yetki üreten Türk Ocakları Genel Merkeziyle nereye kadar?

19 Nisan 2014'de Türk Ocakları Genel merkezinin 43. Olağan Büyük Kongresi yapılacak. 2012'de Türk Ocakları genel merkezi tüzüğünün yasalara aykırı şekilde, değiştirildiğini hatta onaylandığını anlattım. Her ne hikmetse iki yıldır bu durum değişmedi. 

Yasalara aykırı olan durumu kısaca izah ediyorum. Şubeler, önce kendi kongrelerini yapıp, delege sistemini oluşturuyor. O delegeler bir araya gelip, kendilerini yönetecek genel merkez organlarını seçiyor. Buraya kadar her şey normal. Yasal olarak olması gerekende bu. Şubelerin, genel merkezi şekillendirmesi.

 

Türk Ocakları olağan büyük kongresinin birinde, kurultay gündemine "Hars Heyeti, Danışma Kurulu, Sanat, Edebiyat Kurulu ve Hanımlar Kurulu üyelerinin" delege olarak seçilmesi alınıyor. Tüzüğe ekleniyor, yani yasalara aykırı şekilde tüzük değişikliği yapılıyor Ve bu yasa dışı madde, muhtemeldir ki kurultaya katılan delegelerin dikkatini bile çekmeden kabul ediliyor, sonra da bu işe bakan  yetkililerce  onaylanıyor.

 

Türk Ocakları genel merkezi tüzüğünün 12. Maddesinin yasalara aykırı olarak oluşturulması üzerine, İçişleri bakanlığı Dernekler şubesine başvurdum. Kurultaylarda kimlerin delege olarak oy kullanabileceğini sordum. (1) (Tabii bunu yapanın Türk Ocakları olduğunu söylemedim. Kendi başlarındaki karı kendileri eritsin diye)

 

Cevap: "….dernek genel kurul  toplantısına  şubelerden delege olarak katılacak üyeler, şubeye kayıtlı üyelerden şube genel kurul  toplantılarında  belirlenerek, merkez genel kurul  toplantısına  gönderilirler." 

 

Genel merkezin bonus delege olarak, kafadan ihdas ettiği ve seçim sonucunu kendi lehlerine değiştiren tüzüğün 12. Maddesi o bakımdan 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun çeşitli maddelerine aykırıdır.

 

Türk Ocakları genel merkezinin, yasaların kendilerine vermediği hakkı kullanması düzeltilmelidir.

 

O bakımdan umarım ki, 19 Nisan 2014'de tüzüğün 12. Maddesinin değiştirilmesi gündeme getirilir.

 

Şu ana kadar ne genel merkezde, ne de şubelerinde böyle bir iyi niyete rast gelmedim. O kadar ki, (bu genel kurulda) genel merkez yönetimi bakmış ki, şubeler hiç oralı değil, kendini aşmış. Ne yapmışlar? En küçük düzeltmeye gerek duymadan yola  devam  ediyorlar. 

 

Düşünebiliyor musunuz, Genel merkez hem kendi yönetimlerinin sürekliliğinin yolunu açıyor, hem de yasalardan almadığı yetkiyi kendi kendine ihdas ediyor. 

 

Bunca yasa dışılık şubeleri hiç ilgilendirmiyorsa, bu genel merkezden hülasa şubelerden, toplum adına olumlu gelişme çıkmaz. 

 

Türk Milliyetçiliğinin üzerine her kurultayda bir avuç toprak atıp dururlar. 

 

*** 

 

TÜRK OCAKLARI YÖNETİMİNİN BU HALİYLE  DEVAMI  AKP'NİN İŞİNE GELİYOR

 

O bakımdan tüzüğündeki yasalara aykırı durumu bile onaylıyorlar. Mahkemeye veriyorsunuz, mahkeme 'kurultayda önce bu durumu düzeltmeniz gerek' diyor.

 

Böyle saçma şey olur mu? Bir STK, yasaları kendi kafasına göre değiştirmişse bunun cezası, yaptırımı olmaz mı? Bunu niye yazdım, Türk Ocakları genel merkezi bu haliyle iktidarın arka bahçesi olarak kalsın diye.

 

*** 

 

MEVCUT YÖNETİM SADECE AKP İKTİDARIYLA DOST

 

Şimdi ne alâkası var diyebilirsiniz? Şubelerde, MHP lideri Bahçeli'nin Türk Ocakları genel merkezine ziyareti, sanki mevcut yönetimden memnunmuş gibi yansıtılmış ki, bildiğim kadarıyla nezaketen yapılan ziyaretin ötesinde başkaca bir şey yok. 

 

*** 

 

NE OLMALI?

 

Tüzük yasalara  uygun  hale getirilmeli. Ve Türk Ocakları genel merkezi, tüzüğünde yazdığı şekliyle 'Türk Milliyetçilerinin'  sesi  olmalı.

 

Yoksa, Türk Ocakları vitrin milliyetçiliğinin ötesine geçmez. Bu durumdan ise 'Türk Milliyetçiliğini ayaklar altına alan Erdoğan' ve 'Dış mihraklar' çok memnun olur.

 

Onbeş gün öncesine kadar genel merkez yönetimi iki cepheye ayrıldı iddiası duyuldu. Ulusalcılarla hareket eden başka bir olası aday sebebiyle tekrar bir araya gelmişler. Görünen o ki, eski hamam eski tas yola  devam edilecek.

 

Ufukta 'Türk Ocaklarını titretip kendine döndürecek' kimse görünmüyor. Ocaka kan kaybetmeye  devam  ediyor.

 

Dediğim gibi, 19 Nisanda elleriyle gömdükleri 'Türk Milliyetçiliğinin' üzerine birkaç avuç toprak atıp şubelerine dağılacaklar. 

Kaynak: (1) http://www.haberiniz.com.tr/yazilar/koseyazisi53787-Icisleri_Bakanligi_Dernekler_Subesinin_Cevabi.html