Türk dünyasının sesi: Azerin Türk dünyasının sesi: Azerin
Dünyanın en prestijli kültürel festivallerinden birisi olarak kabul edilen Europalia festivalinin tanıtımı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Belçika Enerji Bakanı Marie Christine Marhem'in de katıldığı bir basın toplantısıyla yapıldı. İki bakan da festivalin her iki ülkeye olumlu katkıları olacağını belirtti.

"Avrupa" fikrinin sonucu olarak ortaya çıkan ve Avrupa ülkelerinin birbirini daha yakından tanımaları amacıyla önce kurucu üyelerle gerçekleştirilen Europalia Festivali'nin 2015 yılının konuğu Türkiye olacak. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin Hindistan ve Brezilya'nın ardından Europalia'nın konuk ülkesi olacağının açıklanması sonrasında bugün de tanıtımı Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Belçika Enerji Bakanı Marie Christine Marhem'in katıldığı tanıtım amaçlı bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında açılış konuşmasını Europalia Başkanı Jacobs de Hagen yaparken bir macera içerisinde olduklarını ve iki ülke için de büyük fayda sağlayacak bir festival olacağını belirtti. Jacobs, Türkiye'nin sayısı kültürün beşiği olduğunu ve coğrafyalar arası köprü vazifesi gördüğünü hatırlatırken, 2015 yılının son baharında başlayacak festival için ön çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

TOPLUMLARIN KAYNAŞMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise Europalia'nın Türkiye'nin kültür politikasıyla uyuştuğunu ve bu politikaya büyük destek sağlayacağını belirtti. Çelik, "Bu festivalin bir yandan ülkemizin sahip olduğu değerlerin Avrupa kamuoyuna tanıtımına, diğer yandan iletişim ve paylaşımın geliştirilerek toplumların kaynaşmasına önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum. Festival boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde Avrupalı sanatseverler, Türkiye'nin kültürel zenginliğini geleneksel ve çağdaş sanatla nasıl yansıdığını, bu mirasın nesilden nesile nasıl aktarıldığını ve geliştiğini izleme ve deneyimleme şansı bulacaklardır." dedi.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders'ın yurtdışı ziyaretlerinde olması sebebiyle yerine basın toplantısına katılan Enerji Bakanı Marie Christine Marhem de yaptığı konuşmada Europalia'nın büyük kültürel bir faaliyet olduğunu ve Belçika'nın sınırlarını çoktan aştığını aktarırken ' Europalia sayesinde iki kültürü daha iyi tanıyacağız. Türkiye'nin dinamik ve canlı kültürünü şimdiden merak ediyorum' dedi. Marhem, festivalin iki ülke arası ilişkilerine de katkı sağlayacağını aktardı.

Europalia Genel menajeri Kristine De Mulder ise festival boyunca düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgiler verdi. Etkinliklerin sahne sanatları, müzik, edebiyat, konferanslar ve filmler etrafında gerçekleşeceğini ifade eden De Mulder, eski ve çağdaş sanatın da tanıtılacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim