Hollanda'ya göç eden Türklerin karşı karşıya kaldıkları sorunları yansıtan "Gurbette" adlı fotoğraf sergisi merkezi Hollanda'da bulunan Atlas Kültür Merkezi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ortaklığında Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi Fuat Turan Kokteyl Salonu'nda açıldı.

Türkiye’den Hollanda’ya göçen ilk Türk bir Gümüşhaneli

Ülkeler arasında köprü vazifesi görmeyi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlanan sergi daha önce Hollanda'da sanatseverlerin beğenisine sunulmuştu. 

Atlas Kültür ve Araştırma Merkezinin kurucularından araştırmacı yazar Şahin Yıldırım, Hollanda ve Türkiye ilişkilerinin çok yönlü ve köklü bir geçmişe dayandığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1600'lü yıllara kadar gittiğini belirterek, amaçlarının Hollanda'daki kolektif tarihimizi kayıt altına alarak yeni nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Türkiye'de de İstanbul ile Ankara başta olmak üzere birçok ilde açılan sergi, 10 Aralık'a kadar gezilebilecek.

Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi! Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi!

Sergideki ilginç bilgilerden birisi de 1982 yılında vefat eden ve Hollanda kayıtlarına göre işçi göçü kapsamında Türkiye’den bu ülkeye yerleşen ilk Türk’ün Gümüşhaneli Necati Genç olduğu.

15 Aralık 1955’te Hollanda’nın Terneuzen açıklarında batan Türk yük gemisiyle sıhhiyeci olarak gelen, yüzerek karaya çıkan 5 Türk’ten biri ve aslen Gümüşhaneli olan Necati Genç, tekrar döndüğü Hollanda’ya 1958 yılında tekrar gelmiş ve kayıtlara ilk gelen Türk olarak geçti.

Yine resmi kayıtlarda 14 Şubat 1960 tarihinde Rotterdam Belediyesinde ilk resmi nikahla evlenen Türk unvanına da sahip olan Genç’in fotoğrafı da Trabzon’daki sergide yer alıyor.

Hollanda’nın ilk tercümanlarından olan Genç, Hollanda Türk dostluğuna büyük önem veren ve Türkler arasında çok sevilen isimlerin başında yer alıyor.

Bu tarihlerde resmi görevliler dışında Türk’ün olmadığı Hollanda'da 1960 yılında Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’nde işe başlayan Genç, büyükelçilikte iki sene çalıştıktan sonra Rotterdam’da bir hastanede işe başladı.

Bu tarihten sonra ülkeye ilk gelen Türklerin her türlü işlerine yardımcı olan Genç, Türk topluma ait bazı kuruluşların kurulmasına da vesile oldu.

1970’te Hollanda’da yeminli Türkçe tercümanlık bürosu kuran Genç, karşılık beklemeden yıllarca Hollanda’da Türk toplumuna hizmet etti. 

Birçok Hollanda gazetesinin kendisiyle röportaj yaptığı Necati Genç 82 yaşında 2014 yılında vefat etti.

Kaynaklar:

//www.gundem.be/haberler/avrupa-birligi/hollanda-ya-gelen-ilk-turk-necati-genc-aramizdan-ayrildi/

https://gazeteci.nl/hollandaya-gelen-ilk-turk-necati-genc-vefat-etti/

https://www.haber.nl/hollandaya-goc-eden-ilk-turk-necati-genc-son-yolculuguna-ugurlandi/

Editör: TE Bilisim