MHP Artvin il başkanlığı MHP Artvin il başkanlığı
Artvin AFAD ekipleri, Türkiye'nin ilk gece arama kurtarma tatbikatını başarıyla gerçekleştirdi. Tatbikatta AFAD ekipleri, senaryo gereği; sel, heyelan, su taşkınları, trafik kazaları, boğulma gibi acil durum olaylarına müdahale etti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Destek Hizmetler Müdürlüğü sahasında gerçekleştirilen tatbikat, Çoruh Nehri'nde su taşkını sonucu mahsur kalmış bir kişiyi operasyonla kurtardı. İhbarı alan AFAD ekipleri, can yeleği de fırlatabilen bir halat fırlatma tüfeğinin kurduğu düzenek sayesinde vatandaşı mahsur kaldığı yerden kurtardı.
Göçük altında kalmış bir kişiyi de stetoskop yardımıyla yerini belirledikten sonra beton kırma makineleri ve demir kesme aletleri kullanarak bulunduğu yerden çıkaran ekipler, iki otomobilin çarpışması sonucunda otomobilde sıkışan sürücüyle çarpışma neticesinde otomobilin altında kalan yolcuyu da demir kesme makineleri ve 30 ton'a kadar yük kaldırabilen hava basınçlı liftle sıkıştıkları yerden çıkartarak ambulansla hastaneye ulaştırdı.

Gerçeğini aratmayan tatbikatı takip eden Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AFAD ekiplerini tebrik etti.
Vali Kalkan, gece tatbikatının başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade ederek, afetin ne zaman olacağının belli olmadığını söyledi. Afetlere her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Kalkan, ''Coğrafi konumumuz itibarıyla bölgemizde heyelan ve su taşkınları meydana gelmektedir. Bizde oluşabilecek bu olaylara maruz kalan vatandaşlarımızı kurtarmak amacıyla tatbikat gerçekleştirdik. AFAD ekibimiz hangi şartlarda olursa olsun nasıl bir arama kurtarma faaliyeti yapacaklarını gösterdiler. Bu tatbikatla personelimizin zaman mefhumu olmadan olaylara her zaman hazırlıklı olduğunu görme fırsatımız oldu. Temennimiz bu tür arama kurtarma çalışmalarına gerek kalmaması yönünde. Valilik olarak ekiplerimize afet zamanlarında ihtiyaç duyulan tam donanımlı bir karavan ile içerisinde halat fırlatma tüfeği, kesme ayırma seti, aydınlatma balonu, jeneratör, beton kesme motoru, ağaç kesme motoru, kırıcı hilti, sedye ve dağcılık malzemeleri bulunan yaklaşık 200 bin TL' ye mal edilen tam donanımlı arama kurtarma aracı temin ettik ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. '' diye konuştu.
Tatbikatta 39 AFAD personeli, 2 adet tam donanımlı kurtarma aracı, 2 adet 4x4 araç, 2 adet deniz ve nehirlerde kullanılan bot, 1 adet kar motoru, 1 adet personel barınma karavanı, 1 adet can yeleği fırlatılabilen halat tüfeği, 2 adet motopomp, 1 adet aydınlatma balonu, 1 adet hava basınçlı lift, 3 adet jeneratör, 3 adet uydu telefonu, 10 adet telsiz, 3 adet röle, 5 adet dalış takımı, 5 kişilik çığ arama kurtarma ekipmanı ve dağcılık ekipmanı kullanıldı.
Tatbikatı, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mutlu Çat, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mehmet Duman, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Vali Yardımcısı Bahadır Güneş, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı ile görevliler izledi.
Editör: TE Bilisim