Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Türkmenistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, konuk Cumhurbaşkanı Margvelaşvili'ni Oğuzhan Köşkü'nde resmi tören ile karşıladı. 1997 yılından sonra Gürcistan'dan Türkmenistan'a cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ziyaret, Aşkabat ile Tiflis ilişkilerinde yeni dönemin başlangıcı oldu.
Berdimuhamedov ile Margvelaşvili ilk önce baş başa görüştü ve daha sonra heyetler arası görüşmelere katıldı. İki ülke liderinin hazır bulunduğu törende, Türkmenistan ile Gürcistan arasında ulaşım ve turizm alanında işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. Ayrıca, iki ülke ticaret ve sanayi odalarının arasında işbirliği yapılması konusundaki mutabakat imzalandı. Berdimuhamedov ile Margvelaşvili ise ortak bildiriye imza attı.
Daha sonra liderler ortak basın toplantısı düzenledi. Ev sahibi ülke Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, basın toplantısında yaptığı açıklamasında, konuk Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile yapılan görüşmede ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, enerji, ulaştırma, kimya sanayisi, tekstil, tarım gibi pek çok alanda işbirliği alanlarının belirlenmesi konusunda mutabakat sağlandığını kaydetti. Berdimuhamedov, enerji güvenliği ve ulaştırma sektörlerindeki işbirliğinin ön plana çıktığı kaydederek, "Hazar Denizi ile Karadeniz arasında işbirliği yapılacak. Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan ulaşım koridorunun kurulması gündemde. Bu proje, Avrasya bölgesinden Avrupa ve Ortadoğu'ya kadar geniş coğrafyada ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesine yardım edecek. Konuk Cumhurbaşkanı Margvelaşvili ile Afganistan'daki son gelişmeleri değerlendirdik. Yeni projeye Afganistan'ı da dahil ederek, bu ülkedeki barış ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağız" dedi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ise basın açıklamasında, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti. Türkmenistan ile işbirliğine açık olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, Gürcistan'ın en yakın ticari ortağı olarak görebileceklerini belirtti.
Gürcistan'ın Hazar ve Karadeniz bölgeleri arasında bir köprü rolü oynadığını kaydeden Margvelaşvili, Türkmenistan'a Avrupa Birliği ülkeleri ile işbirliğini geliştirmesine yardım etmeye hazır olduklarını da belirtti.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili'ye Aşkabat ziyaretinde Ekonomi Bakanı Giorgi Kvirikaşvili, Dışişleri Bakan Yardımcısı David Jalagania, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kaha Bainduraşvili ve diğer yetkililer eşlik etti.

Editör: TE Bilisim