Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak! Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak!
Doğal gaz zengini Türkmenistan, elektrik ve enerji sektöründe de bölgede önemli bir ülke konumuna gelmeyi hedefliyor. Ülkenin 2012 yılı itibariyle ihraç ettiği elektrik miktarında önemli bir artış yaşandı.
Türkmenistan, 2012 yılında Afganistan ve İran’a bir önceki yıla oranla yüzde 7,5 artışla 2 milyar 713 milyon kilovatsaat elektrik ihraç etti.

Türkmenistan’ın şu anki bütün elektrik santrallerinin kurulu gücü 4104 MW. Bunun 1643 MW’ı diğer bir deyişle yüzde 40’ı, son yıllarda inşa edilen gaz türbinli elektrik santrallerinde üretiliyor. Gelecek yıllarda elektrik üretiminin arttırılması için yeni santrallerin inşa edilmesi, eski santrallerin modernizasyonu ve yeni güçlü elektrik nakil hatlarının çekilmesi planlanıyor.

Türkmen halkı 20 yıldır doğalgaz, su ve elektriği bedava kullanıyor. 2012 yılında halka toplam üretimin yüzde 11,4’üne tekabül eden 2 milyar 187 milyon kilovatsaat elektrik ücretsiz verildi.

Türkmenistan’da elektrik-enerji sektörünün kalkınma programı kapsamında, 2030 yılında elektrik üretiminin 35,5 milyar kilovat/saate çıkarılması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için 1122 MW kurulu gücü bulacak üç gaz türbinli elektrik santralinin inşa edilmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim