Yörükler - Kökeni ve tarihçesi Yörükler - Kökeni ve tarihçesi
 Merkezi Ankara’da bulunan Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM), bağımlılar üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
Araştırmaya göre 100 uyuşturucu bağımlısının tamamı esrar ve ecstasy isimli hapı denerken, 89’u ise bonzai isimli maddeyi denemiş. Piyasada taş olarak bilinen kokaini bütün kullanıcılar bir defa kullanırken, devamlılık oranı yüzde 11’de kalmış. Yapılan araştırmanın sonuçlarının ürkütücü olduğunu söyleyen UBAM Federasyonu Başkanı Dila Tezemir, “Yaptığımız araştırmanın sonuçları oldukça ürkütücü. Gençler sonu olmayan bir batağın içine çekiliyor” diye konuştu.

ALT SINIR 11 YAŞ

UBAM’ın yaptığı araştırmalarda karşılaştığı en küçük yaşın 11 olduğunu dile getiren Tezemir, “Araştırma çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor” dedi ve aratırmayla ilgili şu bilgileri verdi: “100 bağımlı üzerinden gerçekleştirilen araştırmada karşılaştığımız en küçük yaş 11 ve bu yaşta ki iki bağımlı uyuşturucuya ilk olarak eroin kullanarak başlamış. En üst yaş oranı ise 51. Bağımlıların yüzde 82’si 20 ile 35 yaş aralığında. Bunun yanı sıra bağımlıların tamamı sigara kullanıyor.

ELLERİNE GEÇENİ SATMIŞLAR

Bağımlıların yüzde 98’i madde bulabilmek için hırsızlık yapmış. Yüz kişinin tamamı önce evden aldıkları harçlıklarla madde almaya başlamış ve ardından ev içinde küçük ama değerli eşyaları torbacılara satarak devam etmişler. Araştırma yapılan 8 kişi evindeki beyaz eşya ve mobilyaları satmış. 76 kişi evdeki laptop ve bilgisayarı pazarlamış. İşin en ilginç tarafı yapılan araştırmaya yüz kişinin katılmasına rağmen satılan cep telefonu sayısının 237 adet olması. Zira bağımlılar evdeki diğer kişilere ait cep telefonlarını da satmışlar.

EĞİTİM HAYATINI BİTİRİYOR

Hürriyet'in haberine göre, uyuşturucu kullanımı eğitimi sekteye uğratıyor. Araştırmaya katılan 100 kişinden üniversiteyi bırakanların sayısı 16, ilköğretimden ayrılanların sayısı 45 ve 36 kişi de liseyi bırakmış. Üç kişi ise okulu bitirmek için çaba sarf ediyor. Bağımlıların yüzde 47’si evli ve yüzde 34’ünün çocukları var. Evli olanların yüzde 86’sı ayrılmak üzere ve diğerleri her türlü zorluğa karşı direnmeye devam ediyor. Çocukları olan bağımlıların çocuk sayısı bir ile dört arasında. yüzde 28’inin eşleri çalışıyor.”

Hürriyet
Editör: TE Bilisim