Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma Beşiktaşlı futbolculardan Buğlem Elif için dayanışma
Adana’da Özel Halk Otobüslerinde unutulan kimlikler, banka kartları, pasaportlar, ehliyetler, gözlükler, saatler, anahtarlar, cüzdanlar, para ve ziynet eşyalarını sahipleri gelip aramıyor.

Otobüslerde hemen hemen her gün vatandaşlar eşyalarını unutuyor. Unutulan eşyalar özel halk otobüsü kooperatiflerini adeta mini bir dükkana çevirmiş durumda. En çok unutulan kişisel eşyaların başında ise kimlikler, ehliyetler, kişiselleştirilmiş pasolar, pasaportlar ve cüzdanlar yer alıyor. Otobüslerde unutulan onlarca kimlik ve ehliyet görenleri şaşkına çeviriyor. Otobüslerde yüklü miktarda paralar da unutulabiliyor. Parasını unutanların bir iletişim adresi ya da telefon numarası olması durumunda kooperatif yönetimi kişileri arayarak bilgi veriyor. Ancak üzerinde hiçbir iletişim adresi olmayan para ve diğer ürünler ise durak emanethanesinde bekletiliyor. Binlerce anahtar da yine kooperatiflerin emanet yerlerinde duruyor. Ev, araba, işyeri anahtarlarının sayısı o kadar fazla ki saymak neredeyse mümkün değil.

Kaybolan eşyaları bulan şoförler buldukları malzemeleri vakit kaybetmeden durak yönetimine teslim ediyor. Otobüslerde güvenlik kamerası bulunması nedeniyle eşyalara sahip çıkan kişilerin gerçekten unutan kişi mi yoksa kötü niyetli kişiler mi olduğu tespit edilebiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Adana Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı ve 59 No’lu Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Niyazi Göğer, eşyalarını otobüslerde kaybeden vatandaşların mutlaka kendilerine ya da bizzat kooperatife başvurmalarını istedi. Üzerlerinde iletişim numarası olan malzemelerin sahiplerini kendilerinin aradığını anlatan Başkan Göğer, “Kimlik, kredi kartları, pasaportu olan var. Para, cüzdan, saat var görüyorsunuz. Biz burada mümkün olduğu kadarıyla cüzdansa, telefonu varsa içerisinde arayarak kendisine ya da bir yakınına ulaşıp o şekilde teslim ediyoruz. Ama gördüğünüz gibi burada kalanlarda ne bir adres ne bir telefon olmadığından bunlar bizim elimizde kaldı. Bunları sahiplerine ulaştırma gibi bir şansımız yok. Kimliklerini, kredi kartlarını, önemli olan resmi, pasaportu 5 Ocak Polis Karakolu'na yönetimle götürüp teslim ettireceğim.” dedi.

"EŞYALARIN ÜZERLERİNE TELEFON NUMARASI YAZIN"

Vatandaşların kaybettikleri eşyalar konusunda biraz daha duyarlı olmasını isteyen Başkan Göğer, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşlar bu konularda biraz duyarsız kalıyor. Yazık, günah, hem devletimiz için hem kendileri için kentkart gibi bir sürü kartlar var. Bunları almak için tekrar sıraya giriyorlar. 1 günlük zamanları boşa gidiyor. Bu konularla ilgili mümkünse vatandaşlarımız kullandıkları eşyaların herhangi bir köşesine bir telefon numaralarını yazmalarını istiyoruz. Tabi ki bu eşyalar kendilerinin özelidir. Özeli olduğu için bir telefon yazmanın sakıncasının olmadığını düşünüyorum. Bir kağıtla bile yapıştırılmış bir telefon numarası olsa biz burada hemen yönetici arkadaşlarımızla ararız. Gerektiğinde buraya gelmelerine dahi gerek yok. Örneğin 100. Yıl Mahallesi'nde oturan bir vatandaş arar burayı, ben felan eşyamı kaybettim der. Biz onun eşyasını bulduysak, o güzergahta çalışan otobüslerimize eşyayı verip kendisine ulaştırırız. Bu konularda vatandaşların biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz."

"KAMERALI SİSTEMLE TEYİT EDİLİYOR"

Kendilerine ulaşan kayıp vakalarını kameralı sistemle teyit ettikten sonra teslim ettiklerini hatırlatan Başkan Göğer, “Zaman içerisinde para olsun, altın olsun, cüzdan olsun bunları kaybettiklerinde bulabilmek için bir arayış içerisine giriyorlar. Öyle ya da böyle aynı gün içerisinde bize ulaşıyorlar. Biz bunları teyit edip teslim ediyoruz. Kaybolan kişilerin eşyaları araçlarımızda kameralar olmasından dolayı tespit etmemiz daha kolay oluyor. Neticede kamera kayıtlarımız var. Her aracımızda kayıtlar en az bir ay kaybolmuyor. Hangi vatandaşın parası olduğunu, eşyası olduğunu teyit ediyoruz ve tespit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

BİNLERCE KAYIP ANAHTAR

Kaybolan anahtarlar hakkında da bilgiler veren Başkan Göğer sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda görüyorsunuz sayıyla sayılmayacak kadar binlerce anahtar mevcut. Bunların hepsi vatandaşlar için bir külfettir. Gelseler sorsalar, telefonumuz var. 03223248989 nolu numarayı aradıklarında hangi hatta çalışan araç olduğunu, hangi gün hangi saatte olduğunu söylerlerse daha kolay bir sonuca ulaşabiliyoruz. Tekrar anahtar yaptırırım demesin vatandaşlar bu da bir israftır, israf da haramdır. En azından arasınlar biz aynı adrese bulundukları yere teslim ederiz."

KAYBETTİĞİ ŞEMSİYESİNİ DURAKTAN TESLİM ALDI

Şemsiyesini kaybeden engelli vatandaş Atilla Daşdemir, otobüste şemsiyesini kaybedenlerden biri. Daşdemir, durağa gelerek şemsiyesini kaybettiğini söyledi. Bunun üzerine durak personelleri yaşlı adamın şemsiyesini bularak teslim etti. Daşdemir, “59 Nolu Kooperatife geldim, kaybettiğim şemsiyemi buldum. Hepsine çok teşekkür ederim.” dedi.Cihan

Editör: TE Bilisim