Siyasetin sınırı? Siyasetin sınırı?
CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Yargıtay tarafından uygulamaya sokulan ve kişilerin hangi siyasi partiye üye olup olmadığı bilgisinin TC kimlik no ile ulaşılmasına imkan tanıyan uygulamanın istismara açık olduğunu ve personel alımlarında bu uygulamadan yararlanan özel ve kamu kurumları olduğunu iddia etti.

Kaplan, bu kapsamda, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi. Kaplan, şunları kaydetti: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verilerine göre, Türkiye'de faaliyette olan 77 siyasi parti bulunuyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi parti üyelik sorgulama sayfasından ‘’http://vatandassipar.yargitaycb.gov.tr/proxyYargitay/portal_baslangic.uyap’’ TC Kimlik No Bilgisi ile Siyasi Parti Üyelik Durumu Sorgulamadan hangi partiye üye olup olmadığınız şahsın kendisi ve kimlik bilgisinin bulunduğu üçüncü şahıslar tarafından da görülmektedir. Yargıtay tarafından uygulamaya sokulan bu işlem birçok şekilde istismara açık uygulama niteliğini taşımaktadır. Özellikle tarafıma gelen şikâyetlerde bu yöndedir. Devletin bazı kurum ve kuruluşlarına alınan sözleşmeli personellerde bu kişilerin hangi partiye üye olup olmadıkları kurumun yetkilileri tarafından görülmekte, işe alınacak kişi bu durum üzerinden değerlendirilmeye alınmaktadır.
KPSS Şartı Olmayan Memur Alımlarında ( Bazı kurumlar ise personel alımında KPSS şartı yerine yazılı ve sözlü sınavla personel almaktadır. Bankalar, bazı bakanlıklar, bazı kitler, gibi örneklemelerle çoğaltılabilecek birçok kurum mülakat yöntemiyle personel alımı yapmakta olduğu bilinmektedir.) Benzer kurumlara personel alımı için müracaat eden vatandaş, kuruma TC numarasının olduğu nüfus cüzdanı bilgisini ilgili kurum yetkililerine vermektedir. Eğer kurum yetkilileri eleman alımı noktasında objektif davranmayıp kişilerin hangi siyasi partiye üye olduklarını görmeleri ve bu kişilere karşı ön yargıyla hareket etme olasılığı mevcuttur. Bu durum Anayasa ve hukuk devletinde eşit yurttaşlık ilkesine de aykırıdır."

Kaplan, şu soruları yöneltti:

"1-Kişilerin özel bilgisinin Yargıtay’ın internet sitesi üzerinden TC numarası girilerek görüle bilmesi, toplumu tedirgin etmektedir. Bu uygulamadan toplumun rahatsızlık duyduğu aynı zamanda istismara açık olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, Bakanlığınızın bunun düzeltilesi noktasında herhangi bir adımı olacak mı?

2-Bu uygulama sayesinde vatandaşın kimlik bilgilerinin olduğu bütün kamu kurum ve kuruluşların dışında özel şirketler tarafından da rahatlıkla erişim sağlanabilmektedir.Yargıtay tarafından uygulamaya sokulan bu sistem tarafından kişilerin hangi partiye üye oldukları iş başvuranlarında ilgili kurumun yetkilisi tarafından rahatlıkla görüle bilmektedir. Mülakat yöntemiyle yapılan işe alımlarda bu uygulamanın ister istemez istismara açık olacağı, vatandaşın gösterdiği tepkiler doğrultusunda da görüle bilmektedir. Bu uygulamanın yürürlüğe girmesindeki amaç iktidar partisinin dışında diğer partilere üye olan vatandaşlarımızın işe alınmaması mıdır?

3-İktidarınızda sadece mülakat sistemiyle eleman alımını kaldırmayı düşünüyor musunuz? "

Editör: TE Bilisim