ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR! ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR!
Adana İşkadınları Derneği (İŞKAD) Belgin Özçelik, kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına ilişkin yasal düzenlemelerin yasalar önünde erkeklerle eşit düzeyde birer yurttaş olan kadınların, karar mekanizmalarına ve siyasal hayata aktif katılımı hususunda yetersiz kaldığını söyledi.

Adana İşkadınları Derneği (İŞKAD) Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı verilmesinin 81. yıldönümünde TBMM Katip Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen’in de katıldığı bir toplantı düzenledi. Seyhan Oteli’nde düzenlenen toplantıya İŞKAD üyelerinin yanı sıra KA-DER Başkanı Hanife Küçükyılmaz da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İŞKAD Başkanı Belgin Özçelik günün önemi hakkında bir konuşma yaptı.

Özçelik, şunları kaydetti: “Türkiye’de kadınların siyasal hayata katılımı ve karar mekanizmalarında temsili için uzun yıllar verilen mücadele sonucunda kadınlar 5 Aralık 1934 tarihinden itibaren seçme ve seçilme hakkına sahip oldular. Bugün Türkiye’de ‘kadınlara seçme ve seçilme hakkı’ tanınmasının 81. yıldönümünü kutluyoruz. Ancak, kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına ilişkin bu yasal düzenlemeler ne yazık ki yasalar önünde erkeklerle eşit düzeyde birer yurttaş olan kadınların karar mekanizmalarına ve siyasal hayata aktif katılımı hususunda yetersiz kalmıştır. Örneğin, Adana ve ilçelerinde hiç kadın belediye başkanımız yok. Meclis üyeleri de azınlıkta. 14 vekilimizin 3 tanesi kadın."

Kadınların hep çalışıp iyi yerlere gelmesi için birlik olmaları gerektiğini vurgulayan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını bir kez daha minnetle andığını belirtti. Türkmen, “Bazı ülkelerde büyük mücadeleler yaparak kazanılan kadın haklarını biz neredeyse hiç mücadele etmeden o zamanki Türkiye’yi yönetenlerin devrimci, çağdaş ve medeni olmalarının verdiği kazançla böyle haklar kazanmışız.” dedi. Türkiye’de kadının geleneksel rollerine döndürülmek istendiğini vurgulayan Türkmen, “Farkında değiliz belki ama kadınlar gittikçe geriye gidiyor. 2014 de 145 ülke içerisinde 135. olduk, bunun üzerine söylenecek bir şey yok. Bizim gibi çağdaş, demokrat kadınların bunları düzeltmesi için çalışmamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim