Ayı ve domuz bizden değerli mi? Ayı ve domuz bizden değerli mi?
 AZ VE ÖZ KONUŞMAK

Bunalımlı Dünyamızın her geçen gün daha da artan sıkıntıları ve problemleri karşısında gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine, çalışanından emeklisine kadar pek çok insanımızın zihin gündemi oldukça yorgun, fikir atmosferi karma karışık, meşguliyetleri fazla olduğundan bir şeyi dinleme, anlama ve insanlara tahammül gösterme gücü azalmış durumdadır.

Etrafımıza baktığımızda dostlarımızın kiminin eşinden, kimilerinin işinden, patronundan, çocuklarından, aile dostlarından müşterilerinden, komşularından ve arkadaşlarından dert yandıklarına şahit oluruz.

Acizane kanaatimce zihni çok berrak olmayan çağımız insanın bir başkasının çok güzel de olsa uzun sözünü, konuşmasını, sohbetini, mesajını ve tavsiyesini dinlemeye mecali yoktur.

Fakat kısa,az, öz sözler herkese sütün kaymağı gibi tatlı ve cazip gelmektedir. Bu sebeple en güzel ve en doğru sözleri bile dostlar arası iletişimlerde kısa, özlü, anlaşılır bir biçimde özetlemek muhatabımızı memnun edecektir.

Hz.Aişe Validemiz (R.A) şöyle rivayet eder; "Hiçbir sözü boş olmayan Rasül-ü Ekrem (S.A.V) az, öz ve tane tane konuşurdu. Bir mecliste konuşsa, mübarek ağzından çıkan kelimeler sayılmak istense sayılabilirdi"[1]

Hani Nasreddin Hoca Merhuma sormuşlar: “ Keçi Boynuzunu Sever Misiniz?” Hoca Merhum; “ 10 Gram Bal İçin 100 Gram Odunu Çiğneyemem” demiş.

Onun için Padişah Fermanı gibi sözü uzatarak ve adalı ifadeler kullanarak yorgun olan dostlarımızı daha da yormaya ve onlara bir nevi eziyet etmeye hakkımız olmasa gerek.

Güzel konuşan bir vaiz cemaate sormuş: “Konuşmamı Nasıl Buldunuz?” Cemaat Hep Bir Ağızdan; “Hocam Ezan Başlar Başlamaz Sözünü Hemen Kesmen Var Ya. En Çok Bunu Seviyoruz” demişler.

Üstelik “Az Konuşmak Aklın Alametidir.

Dile Hakimiyet Başın Selametidir.” (Kutadgu Bilig)

O halde;

" Aman Sözün Aydın Olsun Öz Olsun

Işık Saçsın Bakan Köre Göz Olsun"

 

[1] Buhari – Menakıb 23

(Alıntı)

Editör: TE Bilisim