Vatandaşlar, online randevu sistemiyle Nüfus Müdürlüğü dairelerinde sıra beklemeden kimlik kartı başvurusu yapabilirken, işlem için gerekli tüm detayları "https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr/" adresinde öğrenebilecek.

Kimliklerin ücretleri ile ilgili bilgi verilen açıklamada, "Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir." denildi.

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartlarının kullanım ömrü ise 10 yıllık. 

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahiptir. Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır. Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacaktır. Bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkan sağlanacaktır. Proje ile:

  • Kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecektir,
  • Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecektir,
  • E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecektir,
  • Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir,
  • Kimlik Kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir.
  • Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacaktır,
  • Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecektir.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı projesi kapsamında 14 Mart 2016 tarihi itibariyle Kırıkkale ilçelerinde kimlik kartı başvuruları alınmaya başlanacaktır. Başvuru için yerleşim yeri adresinin veya nüfusa kayıtlı olan yerin Kırıkkale ili veya ilçeleri olması gerekmektedir. Randevu almak için ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresine başvurabilir, ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz. 
Kimlik kartınızın hangi aşamada olduğunu internet üzerinden veya çağrı merkezinden takip edebilirsiniz. 
Kimlik kartınız hazırlanarak, başvuru sırasında belirttiğiniz adrese PTT kargo ile teslim edilecektir. Başvurunuz sırasında kapalı bir zarf içerisinde verilen, kimlik doğrulama amacı ile kullanılacak olan PIN şifrenizi, güvenliğiniz açısından kimlik kartınızı teslim aldıktan sonra nüfus müdürlüklerinde bulunan kiosk cihazlarını kullanarak değiştirebilirsiniz. 
Kimlik kartınızı kaybetmeniz halinde Alo 199 numaralı çağrı merkezimizi arayarak bildirmeniz ve en kısa sürede nüfus müdürlüğüne yeni kimlik kartı başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. 

T.C. KİMLİK KARTI'NIN KULLANIM AMAÇLARI

Kimlik Kartı Olarak Kullanımı
Kimlik kartı ile kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda erişmek kolaylaşacaktır. Böylece vatandaş, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanabilecektir. 
E-imza Amacıyla Kullanımı
Elektronik imza uygulaması, kart sahibinin T.C. Kimlik Kartı’nda yer alan nitelikli elektronik sertifikası ile kanuni geçerliliği olan elektronik imza işlemlerini yapabilmesini sağlar. Kişi, sahip olduğu bu kart üzerindeki elektronik imza uygulaması sayesinde elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerde, hukuksal bağlayıcılığı olan ıslak imza kullanımında olduğu gibi, elektronik imzasını da atabilecektir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kişiye teslim edilen T.C. Kimlik Kartı üzerindeki temaslı yongada elektronik imza özelliği bulunacaktır. Kart sahibi, elektronik imza özelliğini kullanmak istediği taktirde, e-imza konusunda faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir ESHS(Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı)’den elektronik imza sertifikasını kart üzerine yükletebilecektir. 
Seyahat Belgesi Olarak Kullanımı
Kartın ön ve arka yüzünde yer alan bölgeler ile bölgeler içerisindeki bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ICAO 9303-3 standardına uygundur. Kartın arka yüzündeki MRZ alanı ve kart üzerindeki temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir. Bu özellik sayesinde vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde T.C. Kimlik Kartı geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir. 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI RANDEVU İŞLEMLERİ


Kimlik kartı başvurusu yurt içinde Genel Müdürlük web portalı veya çağrı merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine; yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılacaktır. Randevulu işlem yapılan İlçe Nüfus Müdürlükleri, randevusuz gelen kişilerden de başvuru alacaktır. Kişiler randevu almak istediği tarihte uygun olan herhangi bir İlçe Nüfus Müdürlüğünden randevu alabilecektir. Randevu alma sırasında kimlik, iletişim, kimlik kartının teslim edileceği adres ve randevu alınmak istenen ilçe nüfus müdürlüğü bilgisi girilecek ve uygun olan tarih ve saat aralıklarından biri seçilecektir. Başvuru sahibi İlçe Nüfus Müdürlüğüne geldiğinde sıra numarası alacaktır. Randevulu işlemlerde kişiler aldıkları sıra üzerinden T.C. Kimlik Numarasını girerek Randevu Sisteminden randevu durumunu kontrol edecektir. Kişiye randevu durumuna uygun şekilde bir sıra numarası verilecektir. Kırıkkale’de başlatılan pilot uygulamada yalnızca il merkezinde randevu sistemi uygulanacak, ilçelerde randevusuz başvuru alınacaktır. 

BAŞVURU İŞLEMLERİ


Başvuruda nüfus müdürlüğü personelince başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarası sorgulanarak kimlik bilgileri ve en son aldığı nüfus cüzdanı veya kimlik kartı bilgisi ekrana getirilecektir. İlk defa kimlik kartı başvurusunda nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ve bir adet fotoğraf istenecektir. Kişi tarafından en son halini göstermesi bakımından son altı ay içinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf başvuru sırasında nüfus memuruna teslim edilecektir. On beş yaşını tamamlamış olanlar şahsen başvuracaktır. Biyometrik veri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ, hem de sol el için alınacaktır. Kişinin biyometrik verisinin alınamadığı durumlarda nedeni sisteme kaydedilecektir. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almayacaktır. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş gurubundaki çocukların fotoğrafı alınacaktır. Başvuran kişinin başvuru nedeni, iletişim ve teslim adres bilgileri alınacaktır. Teslim adresi olarak kişinin yerleşim yeri bilgisi ekrana getirilecek, kişi kartın farklı bir adrese teslim edilmesini istiyorsa teslim yeri değiştirilebilecektir. Kişinin kartını posta ile teslim alamaması durumunda teslim edilecek İlçe Nüfus Müdürlüğünü belirleyecektir. Başvuru sahibi ayrıca kimlik kartını kendisi dışında teslim alabilecek kişiyi de yazılı muvafakatı ile belirleyebilecektir. Başvuru alma sırasında kişiye kimlik doğrulama amacıyla PIN ve PIN bloke edildiğinde blokeyi kaldıracak PUK bilgilerini içeren PIN zarfı teslim edilecektir. Başvuru sahibine başvuru sırasında verdiği bilgiler vatandaş bilgilendirme ekranında gösterilecektir. Kimlik bilgilerinde bir yanlışlık olmaması halinde başvuru alma işlemi tamamlanacak ve Başvuru Belgesinin dökümü iki kopya alınarak, bir kopyası başvuran kişiye verilecektir. 

Yörükler - Kökeni ve tarihçesi Yörükler - Kökeni ve tarihçesi

AİLE BAŞVURU İŞLEMLERİ


Bireysel başvuru yanında aile olarak gelen vatandaşlara başvuru alma işlemi yapılabilecektir. Aile Başvurusu seçeneği seçildiğinde başvuran kişinin eş ve çocukları listelenecek, başvuran kişi ile aynı iletişim ve yerleşim yeri bilgileri ekranda gösterilecek ve seçilen kişi bilgileri sorgulanacaktır. Böylece aile fertlerinin başvurularının daha hızlı bir şekilde alınması sağlanacaktır. 

KİMLİK KARTI BEDELİ


Kimlik kartı bedeli Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığınca belirlenmektedir. 2016 yılı Kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 TL’dir. Kimlik kartı düzenleme nedenine göre başvuru sırasında tahsil edilecektir. Alınan kimlik kartı bedeli başvuru belgesinde yer aldığından ayrıca makbuz verilmeyecektir. 

TESLİM İŞLEMLERİ


Kimlik Kartları, zarfların üzerinde yazılı olan adrese PTT kargo tarafından götürülecek ve kart sahibi ya da başvuru sırasında beyan edilen kişiye teslim edilecektir. Kimlik kartı teslim edilirken, eski nüfus cüzdanı / kimlik kartı geri alınmayacak ancak Genel Müdürlük tarafından geçersiz hale getirilecektir. 

PIN BLOKESİ KALDIRMA İŞLEMİ


Nüfus müdürlüklerinde bulunan KIOSK veya Kart Erişim Cihazı (KYKEC) ile PUK kullanılarak PIN blokesi kaldırılabilecek, PIN ve Kişisel Mesaj değiştirilebilecektir.

Editör: TE Bilisim