Gümüşhane Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da çok acı işgal yılları merkeze bağlı Kabaköy’de bölgenin itikatta Matüridi mezhebinin cennet mekan temsilcilerinin saf duru temiz bid’at bulaşmamış tarikat ve cemaatin cami cemaatı olarak temayüz etmiş bir kutlu belde. Ve muhterem bir şahsiyet Bayram Bayır Hoca, Bayburt Kelkit ve civar ilçelerden toplanan 100’e yakın öğrenciye o işgal yıllarında bile dini eğitim veriyor.

Öğrencileri köy odalarına bölüştürmüş, köyde yaşayan ailelere öğrencilerin erzakını dağıtmış, verdiği dölek güveci ile yemekler pişirilip köy odalarında kalan öğrenciler yemek yiyorlar.

Fakirlik çaresizlik yürek yakıyor. Açlık kol geziyor ama dini eğitim asla ihmal edilmiyor.

Bir gün derin alim Kadıgilin Bayram Bayır hoca kale nahiyesi tarafından atla öğrencilerine erzak temin ederek köye dönerken, Hama Sakal Ağar’dan yokuşunun tepesinden Kabaköy’de kalabalığı görüyor. Endişeye kapılıyor.

Nereden bilsin kalabalığın oğlunun cenazesi için toplandığını!

Oğlu Zühtü Bayır Temel Şenel ve Ahmet Şenel bir grup arkadaş eşeklerle karakola ot satıp harçlık çıkarmak için Gümüşhane Pirahmet kavşağında kurulan Rus Karakolu’na ot satmaya gitmişler. Aynı yıllar 15 yaşındaki dedem Şükrü Şenel eli silah tutar endişesi ile esir alınmış. Erzurum’da Rus kamplarında esir Pirahmet, Rus Karakol civarında Rus işbirlikçisi imtiyazlı yerli Ermenilerden biri Zühtü Bayırı sırtından süngü ile vurarak şehit ediyor.

Şehit cenazesi Kabaköy’e getiriliyor. Köyde o an erzak temini için bulunmayan babası Bayram hoca için ömrünün en zor acılı günü. İşte Sakal Ağar’dan yokuşu hama kıranından indikçe devam eden merakı köye inince bu kalabalık şehit oğlu için toplanmış olduğunu öğreniyor.

Eli öpülesi bu mübarek zat tevekkülle olayı karşılıyor kader diyor. Acıyı gözyaşlarını içine akıtıyor. Büyük bir olgunluk ile tevazu sabır içinde biricik oğlunun cenazesini yıkıyor. Cenaze namazını kıldırıyor. Köyün hemen önündeki kahveler önündeki mezarlığa şehidin cenazesi defnediliyor.

Bir baba için çok zor bir durum. Allah tüm şehit babalarına sabır versin. Bir baba için bu anlar dayanılmaz anlardır. Allah hiç kimseyi evlat acısı İle sınav yapmasın.

İşte bu acıyı bu dünyada işgal altında yaşamak çok daha büyük acı veriyor.

Bayram hocaya Şehit Zühtü dedemizin kabri şu an Bayram hoca dedemiz ve annesi ile aynı yerdedir. Kabirler dümdüz mezar taşı bile yoktur. Bu tablo acı vericidir.

Allah, ülkemize böyle işgal ve acı yaşatmasın. Büyük alim bayram hocamızın ve şehidimizin kabri ilgi bekliyor.

“Sabri Şenel: Trabzon’dan Gelen Dost Ziyareti, Geleneksel Değerlere Saygının İfadesi” “Sabri Şenel: Trabzon’dan Gelen Dost Ziyareti, Geleneksel Değerlere Saygının İfadesi”

İnşallah bu hatıra ölümsüzleşir yeni nesiller bu öykülerle yeniden dirilişe geçer.

Allah, muhterem hocamızı Anadolu’nun manevi Fatihleri imkansızlıklara meydan okuyan o ruhları bize ölümsüz kılavuz kılar.

Allah, hocamıza Şehit Zühtü dedemize ve tüm geçmişlerimize rahmet eylesin! Amin.

Editör: TE Bilisim