“Sabri Şenel: Trabzon’dan Gelen Dost Ziyareti, Geleneksel Değerlere Saygının İfadesi” “Sabri Şenel: Trabzon’dan Gelen Dost Ziyareti, Geleneksel Değerlere Saygının İfadesi”
 Afganistan - Pakistan sınırında yüksek vadilerde yaşayan Hunza Türklerinin tamamı müslümandır. Dünyada kanser hastalığının  görülmediği bölgede, ortalama yaş 120-150 arasındadır. Dünyanın tıp açısından en sağlıklı toplumudur. Tamamen doğal beslenir, sadece kendi ektikleri meyve ve sebzeleri yerler.

Hunza Türkleri, aslen Hun Türklerinden gelir, Hun Türkçesi kullanırlar. Vaktiyle Türklerin Orta Asya'dan dünyanın çeşitli bölgelerine yaptıkları göçlerle Hunzalar da şuan yaşadıkları yere gelip yerleşmişlerdir. Sadece kendi içinde evlilik yapar, asla dışarıdan kız alıp vermezler. Akraba evliliği kesinlikle yasaktır. Başka topluluklarla karışmadıkları için asimile olmamışlardır. Küçük hırsızlık olayları dahil, cinayet, tecavüz gibi hiçbir asayiş olayına rastlanmamıştır. Güvenlik sorunu yoktur. İnsanlar kapılarını kilitlemezler. Hunzaların güzellikleri dillere destandır.Haklar bakımından kadın erkek eşitliği vardır ama daha  çok kadınların sözü geçer. Kadınların toplum içindeki kıymeti erkeklere nazaran daha fazladır. 

Toplumu ilgilendiren bir konuda karar alınacaksa otağ kurulur demokratik bir karar alınır. Otağ meclisine herkes katılır fikrini beyan eder...

ALINTI

Editör: TE Bilisim