“Su felsefesi” Su gibi aziz ol! “Su felsefesi” Su gibi aziz ol!
İSTİNAF BAŞVURUSUNDA
BULUNAN (DAVALI) : Sosyal Güvenlik kurumu Başkanlığı
VEKİLİ : Av. Mehtap SEVER
Ziya Gökalp Cad. No:10 - Kızılay / ANKARA
KARŞI TARAF (DAVACI) : Adnan Selçuk KASANOĞLU
VEKİLLERİ : Av.Ahmet KÜÇÜK
Şah Hukuk Bürosu Topkapı Mah. Vatan Cad. (Adnan Menderes Bulvarı ) Bican Bacıoğlu Yokuşu Sk. No:9 Fatih/İSTANBUL
İSTEMİN ÖZETİ : Ankara 14. İdare Mahkemesince verilen 03.11.2016tarih ve E:2015/1293; K:2016/4182 sayılı kararın; davalı idare tarafından, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kaldırılması ve talepleri doğrultusunda yeniden bir karar verilmesi istenilmektedir. 
SAVUNMANIN ÖZETİ : Savunma verilmemiştir.
TÜRKMİLLETİADINA
Karar veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 11. İdari Dava Dairesince, dava dosyası incelenerek gereği görüşüldü:
Dava, davacı tarafından, Şanlıurfa İli, Eyyubiye İlçesi Cumhuriyet İlkokulunda öğretmen olarak görev yapmakta iken, 25.09.1978 tarihinde görev yaptığı okulun bahçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu ölen babasının vazife malulü sayılması için yapılan başvurunun reddine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Vazife Malullüğü Tespit Kurulunun 20.03.2015 tarih ve 147 sayılı kararınıniptali ve vazife malullüğü aylığı bağlanması ve buna ilişkin diğer haklardan yararlandırılmasıistemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, davacının babasının ölüm olayının; okul bahçesinde öğrencilerle birlikte İstiklal Marşı için hazırlık yaptıkları sırada terör örgütüne mensup şahısların silahlı saldırısı sonucu gerçekleşmiş olduğu, şiddet olaylarının yaygınlaşması nedeniyle Şanlıurfa ilinde sıkıyönetim ilan edildiği, olay tarihinden itibaren olayın kişisel husumet sonucu gerçekleştirildiği yolunda herhangi bir ipucu elde edilemediği dikkate alındığında, davacının babasının ölüm olayının vazifesini yaptığı sırada ve vazifesi nedeniyle terör eylemine maruz kalma sonucu gerçekleştiği sonucuna ulaşıldığı, anılan ölüm olayının 5434 sayılı Kanunun vazife malullüğü hükümleri ve 3713 sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirilmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı, bunun yanında, dava konusu işlemin iptal edilmiş olmasının davacıya doğrudan doğruya 5434 sayılı Kanun ile 3713 sayılı Kanun uyarıca aylık bağlanması sonucunu doğurmadığı, anılan iptal kararı üzerine davalı idarece, davacının aylığa müstehak olup olmadığı incelenerek davacı hakkında yeniden bir işlem tesis edileceğinin de açık olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
5434 sayılı Kanunun 45. maddesinin (a) fıkrasında; malullük halinin, iştirakçilerin vazifelerini yaptıkları sırada vazifelerinden doğmuş olması durumunda buna uğrayan kişilerin vazife malulü olarak kabul edilecekleri hükme bağlanmıştır.
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21. maddesinde, kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarakyaralanan, engelli hale gelen, ölen veya öldürülenler hakkında 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanacağı kurala bağlanmış; anılan maddenin (a) fıkrasında, malul olanlarla ölenlerin aylığa müstahak dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarının, bunların görevde olan emsallerinin almakta oldukları aylıklardan; emekli olanların öldürülmeleri halinde ise, dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarının Kanuna göre kendisine bağlanacak emekli aylığından az olamayacağı kuralına yer verilmiş Geçici 8. maddesinde ise, 21. maddenin 01.01.1968 tarihinden itibaren bu madde şumülüne girenleri de kapsayacak şekilde yayımı tarihini takip eden aybaşından geçerli olarak uygulanacağı belirtilmiştir.
Dosyanınincelenmesinden, davacının babası Fehmi KASANOĞLU'nun Şanlıurfa İli, Eyyubiye İlçesi, Cumhuriyet İlkokulunda öğretmen olarak görev yapmakta iken, 25.09.1978 tarihinde görev yaptığı okulun bahçesinde vurularak öldürüldüğü, anılan olayla ilgili olarak Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın 19.01.1989 tarihli ve 1979/1233 soruşturma sayılı iddianamesinin hazırlandığı, akabinde açılan ceza davasında Diyarbakır 2. Ağr Ceza Mahkemesi kararında "Ülkü-Der Derneği mensubu olan Fehmi KASANOĞLU'nun siyasi nedenlerle vurulduğu" yönünde ibarelere yer verildiği, anılan tespite dayanılarak da davacı tarafından, Şanlıurfa İli, Eyyubiye İlçesi, Cumhuriyet İlkokulunda öğretmen olarak görev yapmakta iken vurularak öldürülen babasından dolayı vazife malullüğü ve 3713 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması istemiyle yapılan başvurunun, Vazife Malullüğü Tespit Kurulu'nun dava konusu 20.03.2015 tarihli ve 147 sayılı kararı ile, ölüm olayında öğretmen olmasının neden ve etkisinin bulunmadığı, ölümünün 3713 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanabilmesi için Kanunun 21. maddesinde temel koşul olarak hükme bağlanan görevine yönelik yapılan terör saldırısı sonucu meydana gelmediği, Urfa Ülkü- Der Derneği mensubu olması nedeniyle öldürüldüğünün Diyarbakır 2. Ceza Mahkemesi kararından anlaşıldığı belirtilerek reddedildiği anlaşılmaktadır.
Dava konusu olayda, davacının babasınınölüm olayının 5434 sayılı Yasanın 45. Maddesi kapsamında değil, 3713 sayılı Yasanın 21. maddesi kapsamında, kamu görevlisi olarak görevini ifa ederken terör eylemine muhatap olarak hayatını kaybettiği görülmektedir.
Bu itibarla, davacının başvurusunun 3713 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilmesi gerekirken, reddi yolunda tesis edilenVazife Malullüğü Tespit Kurulu kararında ilgili mevzuatauyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, Ankara 14. İdare Mahkemesince verilen karar; usul ve yasa hükümleri ile hukuka uygun olup kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, yukarıda belirtilengerekçe de eklenmek suretiyle İSTİNAF BAŞVURUSUNUN REDDİNE, yargılama giderlerinin başvuruda bulunan üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından varsa artan miktarın istenilmesi halinde başvurana iadesine, 05/04/2017 tarihinde oybirliğiyle ve2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun değişik 45/6. maddesi uyarınca kesin olarak karar verildi.
Başkan
Abdurrahman ŞİMŞEKSOY
34510
Üye
Füsun ERKİN
37873
Üye
Gülten HATİPOĞLU
37766





Editör: TE Bilisim